Сьогодні в ОДА відбулося засідання Асоціації об’єднаних територіальних громад Хмельницької області. Головувала на нараді голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації ОТГ, міський голова Дунаєвецької ОТГ Веліна Заяць. До спільного діалогу долучилися заступники голови адміністрації, голова обласної ради Віолета Лабазюк, депутат обласної ради Ульяна Ткаченко, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ОТГ Валентина Полтавець, голови та представники сільських, селищних, міських об’єднаних територіальних громад, керівники окремих структурних підрозділів ОДА та інші запрошені.

Фото без опису

Відкриваючи засідання, Веліна Заяць відмітила, що в умовах пандемії 2020 рік був надзвичайно складний для керівників громад області та України в цілому. Разом з тим, додала вона, надзвичайно приємно, що лідери 2/3 громад області підтвердили свою першість, командну роботу і працюють надалі на розвиток своїх територій. Тому сьогоднішній захід – це гарна можливість поділитися досвідом роботи з новообраними головами ОТГ та обговорити проблемні питання, які виникли в умовах нового адміністративно – територіального устрою.

Перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін побажав учасникам засідання плідної роботи, конструктивного обговорення і напрацювання пропозицій, аби велика об’єднана громада Хмельниччини процвітала, отримувала гарні здобутки у своїй діяльності, на території області панувала безпека, мир, порядок, спокій та процвітання. “Реформа децентралізації надала на місця можливість розвивати свої регіони, самим хазяйнувати, і з одного боку – це велика перевага і преференція від держави, а з іншого – це виклик для кожної громади,  – сказав посадовець. – Тому тут має бути злагоджена робота та взаємодія, і в цьому питанні обласна державна адміністрація готова вам сприяти”.

Також Сергій Григорович відмітив, що громадам області не слід стояти осторонь багатьох питань: необхідно самим якісно опрацьовувати і представляти свої інвестиційні “портфелі”, які мають містити описову частина інфраструктурних можливостей, чіткий перелік сільськогосподарських угідь, а також інші можливості громади. Це допоможе громадам привабити потенційного інвестора, шукати цікаві пропозиції для інвестування, співпраці та економічної взаємодії. Окремо посадовець звернув увагу голів ОТГ на важливість створення в громадах структурних підрозділів або штатних одиниць з питань цивільного захисту населення та долучення до проекту “Поліцейський офіцер громади”.

 

В свою чергу, заступник голови ОДА Володимир Юр’єв наголосив на соціальній відповідальності голів громад на місцях, оскільки в рамках нового адміністративно-територіального устрою багато функцій із сфер соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, тощо, будуть покладені на керівників ОТГ. Відтак, посадовець наголосив, що наразі першочерговим завданням є напрацювання спільних механізмів, які дадуть можливість ефективно надавати послуги нашому населенню.

Одне з гострих актуальних питань, що виникло у зв’язку з стрімким розгортанням децентралізаційної реформи, є передача майна, прав та обов’язків райдержадміністрацій, що припиняються. Наразі завершується процес передачі у комунальну власність територіальних громад об’єктів спільної власності територіальних громад районів. Станом на 25 лютого 2021 року передано 852, не завершено передачу  10 об’єктів: закладів освіти – 6, закладів культури – 2, закладів охорони здоров’я – 2.

 

Також важливим питанням є забезпечення належної доступності населення до послуг, в тому числі і адміністративних. На даний час функціонують ЦНАПи лише в 29-и територіальних громадах області. У березні-квітні заплановано відкриття ще 7-и.

Коментуючи дане питання, заступник голови ОДА Сергій Ткачук відмітив, що сьогодні новообрані голови в своїй роботі зіткнулися з багатьма проблемами, що пов’язані з реформуванням РДА та районних рад, і змушені шукати шляхи їх вирішення. Проте, додав він, обласна адміністрація не стоїть осторонь цих питань, а працює над спрощенням передачі від РДА до ОТГ майна, шляхом ініціювання внесення відповідних змін в нормативні документи.

 

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ОТГ Валентина Полтавець, відмітила, що такі зібрання і відверті діалоги на сьогодні є надзвичайно важливі, тому Всеукраїнською асоціацією були ініційовані проведення серії таких зустрічей по всіх регіонах області. За її словами, на сьогодні реформа місцевого самоврядування знаходиться на самому важливому етапі об’єднання, оскільки наразі іде діалог про розподіл повноважень як між рівнями місцевого самоврядування, так і між самоврядуванням і державою. “І ми, як асоціація, працюємо у двох найважливіших векторах: перший – лобіювання та представлення інтересів громад та місцевого самоврядування базового рівня, контактуючи з громадами і вивчаючи їхні проблеми, а другий – допомога самим громадам в питаннях розвитку їхнього потенціалу та виконання повноважень, які вони сьогодні отримують”, – сказала Валентина Полтавець.

В продовження спілкування, присутні окремо обговорили проблемні питання, що виникають в громадах у зв’язку з новим територіальним поділом області на 3 райони: Шепетівський, Хмельницький та Кам’янець-Подільський. Зокрема, серед озвучених питань  – виконання бюджетів 2020 року та особливості формування бюджету 2021 року, взаємодія управлінь соціального захисту, робота закладів первинної та вторинної медичної допомоги в контексті взаємодії з громадами, взаємодія місцевих органів військового управління з органами місцевого самоврядування з питань оборонно-мобілізаційної роботи на відповідній території, тощо.

Депутат обласної ради Ульяна Ткаченко побажала керівникам громад та їхнім командам злагодженої роботи та плідної співпраці з обласною владою, депутатським корпусом, народними депутатами на благо розвитку Хмельниччини та її жителів.