РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА ПРОГРАМИ І ПРОЕКТУ

Номер проекту 021207-ХМ
Назва проекту Створення нового освітнього простору через реалізацію проекту "Реконструкція будівлі Солобковецької загальноосвітньої школи під комунальний заклад "Центр позашкільної освіти" Солобковецької сільської ради по вул.Грушевського, 27/1 в с.Солобківці, Ярмолинец
Заявник Солобковецька сільська рада
Технічне завдання  
Тематичний напрям реалізації проекту Проект добровільно об’єднаних територіальних громад
Номер і назва завдання зі Стратегії розвитку регіону Стратегія регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 року 3.3.1. Створення умов для повернення молоді для проживання на сільських територіях
Період реалізації проекту З 01.2019 по 12.2021
Область Хмельницька
Район Ярмолинецький

АННОТАЦІЯ ПРОЕКТУ

Солобковецька об’єднана територіальна громада утворена 8 червня 2017 року на добровільних засадах, об’єднавши 4 сільські ради. Ярмолинецького району: Солобковецьку, Глушковецьку, Стріховецьку та Проскурівську. До її складу увійшли 8 населених пунктів. Загальна чисельність населення ОТГ складає 4727 осіб.

Проект "Реконструкція будівлі Солобковецької загальноосвітньої школи під комунальний заклад "Центр позашкільної освіти" по вул.Грушевського, 27/1 в с.Солобківці, Ярмолинецького району, Хмельницької області" є дуже актуальним та необхідним для культурного, освітнього та соціального розвитку громади.

Однією із проблем з Солобковецької ОТГ є те, що існуюча освітня мережа громади не має можливості в повному обсязі забезпечити потребу населення в одержанні позашкільних освітніх послуг, та надати можливість молоді проводити дозвілля з максимальною користю, відкривати та розвивати творчий та спортивний потенціал.

Потреба у позашкільній освіті дітей в громаді забезпечується лише частково діючою Дитячою музичною школою.

Досить не сприятливим фактором також є те, що даний заклад освіти знаходиться на відстані понад 1 кілометр від загальноосвітньої школи, що спричиняє ряд незручностей для дітей та батьків. По-перше – дитиною затрачається багато часу, аби  після уроків дістатись до музичної школи. По-друге – діти прямують до музичної школи повз автомобільний шлях "Нова Ушиця - Віньківці - Солобківці" із пожвавленим рухом, що спричиняє загрозу їх життю та здоров’ю.

Для визначення актуальності втілення даної ідеї в життя, у квітні 2018 року було проведено опитування шляхом анонімного анкетування населення (батьків та дітей). За результатами анкетування було визначено, що більшість опитаних підтримує дану ідею, а також визначено основні потреби та буде враховано думку та побажання громадськості під час реалізації проекту.

Ідея розмістити новостворений Центр позашкільної освіти у відреставрованій будівлі є актуальною, оскільки дана будівля знаходиться на території Солобковецької загальноосвітньої школи, а також реалізація даного проекту дозволить зберегти будівлю, яка має важливу духовну та історичну цінність для с.Солобківці та громади в цілому. Також приміщення Центру буде значно більшим, що дасть змогу збільшити кількість напрямків навчання, відкриття нових фахів, побудувати просторий актовий зал для проведення масових заходів, та дасть змогу створити нові робочі місця.

Важливим аспектом є те, що між Солобковецькою ОТГ та такими територіальними громадами як: Дунаєвецька селищна ОТГ, Соколівська сільська рада, Тарасівська сільська рада було укладено Меморандуми про співпрацю та партнерство. Згідно умов даного Меморандуму реалізація даного проекту охоплюватиме не тільки усе населення Солобковецької ОТГ, яке становить 4727 жителів, але й населення територій з якими було підписано Меморандум сукупна кількість якого – 14405 жителів.

Згідно проектно-кошторисної документації будівельні роботи будуть проводитись у дві черги, протягом трьох років.

Опис проблеми, на розв'язання якої спрямовано проект

Основною проблемою є те, є те, що існуюча освітня мережа громади не має можливості в повному обсязі забезпечити потребу населення в одержанні позашкільних освітніх послуг, та надати можливість молоді проводити дозвілля з максимальною, відкривати та розвивати творчий та спортивний потенціал.

Потреба у позашкільній освіті дітей в громаді забезпечується лише частково діючою Дитячою музичною школою. Це спеціалізований  мистецький  навчальний  заклад,  в  якому  діти  здобувають  початкову  мистецьку  освіту яку надають 10 професійних викладачів. В школі навчається­ 82 учні з них: 69 дітей з с.Солобківці, 2 дітей з с. Глушківці, 8 дітей з с.Проскурівка та 3 дітей з с.Тарасівка.

В школі викладаються такі предмети, як: фортепіано, баян, акордеон, гітара, бандура, духові інструменти, елекросинтезатор, образотворче мистецтво.

Солобковецька дитяча музична школа знаходиться на відстані понад 1 кілометр від загальноосвітньої школи, що спричиняє ряд незручностей для дітей та батьків. По-перше – дитиною затрачається багато часу, аби  після уроків дістатись до музичної школи. По-друге – діти прямують до музичної школи повз автомобільний шлях "Нова Ушиця - Віньківці - Солобківці" із пожвавленим рухом, що спричиняє загрозу їх життю та здоров’ю.

У квітні 2018 року було проведено опитування шляхом анонімного анкетування населення (батьків та дітей) для визначення актуальності втілення даної ідеї в життя. За результатами анкетування було визначено основні потреби та побажання населення.

80 % опитаних підтримують ідею створення даного Центру.

32% опитаних відповіли, що відвідують діючу Дитячу музичну школу із них 51% опитаних відповіли, що діюча Дитяча музична школа розташована надто далеко від середньої школи, що займає багато часу у дітей для вчасного прибуття на заняття, а також створює додаткову небезпеку, оскільки діти йдуть біля автомобільної дороги.

Щодо зацікавленості дітей і батьків до напрямків навчання, то було визначено, що 62% опитаних зацікавлені у створенні спортивних секцій та тренувального залу, 35% опитаних зацікавлені у відкритті класу хореографії, також 20% бажає навчатись у класах поглибленого вивчення іноземних мов. 

Реалізація даного проекту дозволить зберегти будівлю, яка має важливу духовну та історичну цінність для с.Солобківці та громади в цілому. Будівля загальноосвітньої школи, яка передбачена під реконструкцію  в проекті була побудована в 1937 році в колишньому Солобковецькому районі, Камянець-Подільської губернії, з каменю Церкви Успенія Богородиці (1886-1936 рр) та Костелу Святого Йосипа Обручника (1650-1934 рр), які радянська влада в 1934-1936 році зруйнувала.

На теперішній час будівля вже фізично зношена та знаходиться в аварійному стані. Основною причиною цього - є зношення балочного перекриття між першим та другим поверхом , покрівля будівлі вже частково зруйнована, віконні та дверні коробки фізично зношені та потребують заміни, фасад будівлі також зношений.

Після створення Центру позашкільної освіти планується перенести Солобковецьку дитячу музичну школу в новостворений центр. Приміщення Центру буде значно просторішим, що дасть змогу збільшити кількість напрямків навчання, відкриття нових фахів (скрипка та хореографія,  гуртків писанкарства та української вишивки, театральних гуртків, відкриття спортивних секцій, гуртків з поглибленим вивченням іноземних мов), побудувати просторий актовий зал для проведення масових заходів, та дасть змогу створити нові робочі місця.

Між Солобковецькою ОТГ та такими територіальними громадами як: Дунаєвецька селищна ОТГ, Соколівська сільська рада, Тарасівська сільська рада було укладено Меморандуми про співпрацю та партнерство. А також було укладено Додаток№ 1 до Меморандуму, в якому було викладено умови співпраці, яка буде здійснюватись після створення Центру позашкільної освіти. А саме: 1) Солобковецька сільська рада (Сторона 1) зобов’язується забезпечити надання послуг та усіх доступних видів навчання «Центром позашкільної освіти» після його створення на умовах передбачених статутом «Центру позашкільної освіти» та чинним законодавством України, на рівних засадах для всіх бажаючих дітей та жителів громади Сторони2. 2) Сторона 2 зобов’язується сприяти популяризації «Центру позашкільної освіти» на території своєї громади, а також сприяти інформуванню населення про види навчання та перелік послуг, які надаватимуться після його створення. Згідно умов даного Меморандуму реалізація даного проекту охоплюватиме не тільки усе населення Солобковецької ОТГ, але й населення територій з якими було підписано Меморандум.

Соціально-економічна спрямованість проекту очевидна. Адже доступність культурних надбань, спортивних ресурсів є важливою передумовою соціального та духовного розвитку, творчої реалізації особистості. Зокрема, йдеться про доступність сучасних форм культурного самовираження, незалежно від місця проживання, статусу, приналежності до певної соціальної чи етнічної групи, незалежно від майнового статусу, походження, статі.

Даний проект послуговується законодавчими документами щодо підтримки та розвитку освіти, молодіжної політики, спорту, культури, зокрема, розпорядженням КМУ від 1 лютого 2016 р. № 119-р «Про схвалення Довгострокової стратегії розвитку української культури - стратегії реформ», де, зокрема, зазначено, що стратегією розвитку культуро творчих заходів є підтримка інновацій, нових знань, креативних індустрій, що відповідають викликам XXI століття. Вважаємо, що даний проект ґрунтується на базових соціально-економічних принципах розвитку сучасного суспільства та відповідає стратегічним завданням формування та розвитку людини, є, по своїй суті, складовою Стратегії соціально-економічного розвитку Хмельницької області.

Мета та завдання проекту

Головною метою проекту є розміщення Центру позашкільної освіти поблизу базової школи, задля забезпечення безпеки учнів та компактності розташування навчальних закладів, забезпечення комфортного мікроклімату в приміщенні школи, збереження будівлі від руйнування, забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов перебування дітей шляхом реконструкції будівлі старого корпусу Солобковецької  загальноосвітньої школи під Центр позашкільної освіти.

Завдання:

  • Забезпечити права громадян, які проживають в Солобковецькій ОТГ та прилеглих населених пунктах Ярмолинецького району на доступність та безоплатне отримання послуг закладів освіти, культури та охорони здоров’я;
  • Створити комфортні умови для культурного виховання і фізичного розвитку дітей та молоді шляхом введення в експлуатацію новоствореного центру позашкільної освіти;
  • Організувати проведення змістовного відпочинку членів громади, урізноманітнити дозвілля сільської молоді, що дозволить уникнути явищ наркоманії, пияцтва, та забезпечить зайнятість населення у вільний від роботи час;
  • Створити нові робочі місця.
  • Виконати реконструкцію будівлю із підведенням інженерних мереж до будівлі, зберегти будівлю від руйнування, ліквідувати аварійність, забезпечити належний температурний режим, що відповідає санітарним нормам, створити естетичний вигляд будівлі, організувати, благоустрій території.

Опис діяльності у рамках проекту

1. Демонтаж покрівлі, перегородок, перекриття 1-го та 2-го поверхів, сходів, вікон та дверей.

2. Заміна дерев'яних сходів на монолітні, влаштування перекриття 1-го та 2-го поверхів, заміна дерев'яних балок на металеві.

3. Заміна перегородок, підсилення вікон металевими перемичками.

4. Встановлення вікон та дверей.

5. Монтаж покрівлі з металопрофілю.

6. Протипожежні заходи та просочування дерев'яних конструкцій.

7. Встановлення внутрішніх інженерних мереж.

8. Роботи по внутрішньому оздобленні будівлі

9. Утеплення фасаду та облаштування ґанків.

10. Підключення до зовнішніх інженерних мереж.

11. Благоустрій прилеглої території.

12. Інші роботи.

Очікувані результати

Показники успішності проекту

Значення показників станом на початок проекту

Значення показників станом на завершення бюджетного року

Джерела інформації про показники

1 рік проекту

2 рік проекту (за наявності)

3 рік проекту (за наявності)

1 рік після завершення проекту

2 рік після завершення проекту

3 рік після завершення проекту

сучасний освітній заклад, який забезпечить здобуття якісної позашкільної освіти та створить комфортні умови для культурного виховання і фізичного розвитку молоді  

потреба у створенні Центру позашкільної освіти, в якому навчатимуться діти 

 

 

 

збільшення шкільного контингенту до 180 дітей, створення 12 нових робочих місць, 

Збільшення шкільного контингенту до 200 і більше дітей

Збільшення шкільного контингенту до 250 і більше дітей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фінансова сталість

Фінансова сталість полягає в тому, що реалізація проекту дасть економічний поштовх для розвитку механізмів соціально-економічної самодостатності Солобковецької об’єднаної територіальної громади, оскільки суттєво зменшиться відтік молодих сімей з сіл у м. Хмельницький  чи інші населені пункти у зв’язку з відсутністю умов для всебічного розвитку дітей та молоді.

Діяльність за проектом сприятиме розвитку і функціонуванню Центру позашкільної освіти згідно вимог чинного законодавства в межах реформи освіти.

Економічна ефективність проекту забезпечить також економію бюджетних коштів на опалення енергоефективного приміщення Центру.

Передбачається, що Центр позашкільної освіти надаватиме платні освітні послуги також у ньому функціонуватиме платний тренувальний зал, також буде просторий актовий зал на 145 сидячих місць, який планується здавати в оренду для проведення масових заходів. Також у Центрі планується розмістити безкоштовну сучасну медіатеку. Центр працюватиме на засадах самоокупності та частковій дотації з сільського бюджету.

Організаційно-господарська сталість об’єкту визначатиметься  постійним зміцненням матеріально-технічної бази Центру.
 

Інстуційна сталість

Інституційна сталість полягає в тому, що реалізація проекту забезпечить умови для здобуття  загальної середньої освіти відповідно до потреби Солобковецької об’єднаної територіальної громади та сучасних вимог організації навчально-виховного процесу. Сприятиме зайнятості населення села за рахунок створення нових робочих місць у позашкільному навчальному закладі. Заходи проекту сприятимуть активізації батьків, громадських організацій сіл, органів місцевого самоврядування для вирішення питань закладу, організації навчання і виховання дітей освітнього округу.

Власником матеріальних продуктів, одержаних за результатами проекту, буде Солобковецька сільсьука рада, яка отримає сучасну модернізовану будівлю  Центру позашкільної освіти.

Власниками інтелектуального продукту за  результатами проекту, який забезпечить рівний доступ до якісної  позашкільної освіти дітей та молоді сільської місцевості, будуть мешканці сіл, які ввійшли до Солобковецької ОТГ, Ярмолинецького району, Хмельницької області і сусідніх сіл та об'єднаних територіальних громад, з якимим було підписано Меморандум про співпрацю та партнерство.

 

Політична сталість

Політична сталість передбачає позитивний вплив проекту на формування політики об'єднаної територіальної громади у галузі культури, спорту, людських взаємовідносин, покращення соціального мікроклімату, зменшення рівня  соціальної напруги серед мешканців об'єднаної територіальної громади, підвищить рівень довіри місцевого населення до органів місцевого самоврядування.

В цілому реалізація проекту сприятиме подальшому розвитку Солобковецької ОТГ та реалізації державної політики в сфері освіти відповідно до чинної нормативно-правової та законодавчої бази України.

 

Інновація

Даний проект має всі ознаки інноваційності суттєво посилює нові можливості для регіонального розвитку, а саме доступ сільської шкільної молоді  до якісної позашкільної освіти, дасть можливість школяреві стати повноцінним суб’єктом в навчально-виховному просторі.

Створення Центру позашкільної освіти є само по собі інноваційним явищем  для Солобковецької ОТГ, а також інноваційним є  інструментарій робочого процесу реконструкції будівлі, як утеплення даху, стін, застосуванн систем енергоефективності, перелік неординарних заходів  проекту та можливість реплікації досвіду на території інших громад.

Суть інновації полягає в тому, що створення центру позашкільної освіти є новим, до цього часу відсутнім, сучасним надбанням громади задля власного розвитку. Тобто, інновація, на нашу думку, носить характер не стільки економічного чи технічного ефекту, а, швидше, має характер емоційно-духовного навантаження.

ПЛАН ГРАФІК

Період виконання Захід Джерела фінансування (тис. грн.)
Передбачено ДФРР Передбачено місцевим бюджетом Передбачено з партнерських коштів
2019 Місяць 5 Демонтаж покрівлі, перегородок, перекриття 1-го та 2-го поверхів, сходів, вікон та дверей. 311.373 34.597 0
2019 Місяць 7 Заміна дерев'яних сходів на монолітні, влаштування перекриття 1-го та 2-го поверхів, заміна дерев'яних балок на металеві 894.662 99.407 0
2019 Місяць 11 Заміна перегородок, підсилення вікон металевими перемичками. 450.026 50.003 0
2019 Місяць 11 Встановлення вікон та дверей. 1040.703 115.633 0
2019 Місяць 11 Монтаж покрівлі з металопрофілю. 811.335 90.148 0
2020 Півріччя 1 Протипожежні заходи та просочування дерев'яних конструкцій. 153.064 17.007 0
2020 Півріччя 1 Встановлення внутрішніх інженерних мереж. 1707.789 189.754 0
2020 Півріччя 2 Роботи по внутрішньому оздобленні будівлі. 2197.832 244.203 0
2020 Півріччя 2 Утеплення фасаду та облаштування ґанків. 1520.403 168.933 0
2021 Півріччя 3 Підключення до зовнішніх інженерних мереж. 239.371 26.597 0
2021 Півріччя 3 Благоустрій прилеглої території. 687.174 76.352 0
2021 Півріччя 4 Монтаж та придбання обладнання 572.229 63.581 0
2021 Півріччя 4 Інші роботи. 298.26 33.14 0

БЮДЖЕТ ПРОЕКТУ

Загальний бюджет проекту БЮДЖЕТНА ФОРМА 1

Найменування заходу Загальна вартість Джерела фінансування (тис. грн.)
ДФРР бюджет Місцевий бюджет Кошти партнерів
Монтаж покрівлі з металопрофілю. 901.483 811.335 90.148 0
Протипожежні заходи та просочування дерев'яних конструкцій. 170.071 0 0 0
Демонтаж покрівлі, перегородок, перекриття 1-го та 2-го поверхів, сходів, вікон та дверей. 345.97 311.373 34.597 0
Заміна дерев'яних сходів на монолітні, влаштування перекриття 1-го та 2-го поверхів, заміна дерев'яних балок на металеві 994.069 894.662 99.407 0
Заміна перегородок, підсилення вікон металевими перемичками. 500.029 450.026 50.003 0
Встановлення вікон та дверей. 1156.336 1040.703 115.633 0
Встановлення внутрішніх інженерних мереж. 1897.543 0 0 0
Роботи по внутрішньому оздобленні будівлі. 2442.035 0 0 0
Утеплення фасаду та облаштування ґанків. 1689.336 0 0 0
Підключення до зовнішніх інженерних мереж 265.968 0 0 0
Благоустрій прилеглої території 763.526 0 0 0
Монтаж та придбання обладнання 635.81 0 0 0
Інші роботи 331.4 0 0 0

Розклад бюджету за статтями видатків БЮДЖЕТНА ФОРМА 2

Найменування заходу Загальна вартість Джерела фінансування (тис. грн.)
ДФРР бюджет Місцевий бюджет Кошти партнерів
тис. грн. % тис. грн. % тис. грн. %
1. Видатки споживання:              
2. Видатки розвитку: 12093.6 3508.1 100 389.8 100 0 0
Рекуонструкція та реставрація 12093.6 3508.1 100 389.8 100 0 0

Очікувані джерела фінансування БЮДЖЕТНА ФОРМА 3

Джерела фінансування Сума (тис. грн.) % загальної вартості
ДФРР 10884.3 90
Бюджет заявника 1209.3 10
Бюджет партнерів 0 0

ПАРТНЕРИ

Інформація про партнерські організації

Інформація про заявника
ПІБ керівника органу Когут Сергій Анатолійович
Назва посади Сільський голова
Поштова адреса 32162 с.Солобківці вул.Грушевського 2 Ярмолинецького району Хмельницької області
Телефон та мобільний 0972675180
Факс  
E-mail solobkivtsiotg@ukr.net
Інформація про керівника проекту
ПІБ керівника проекту

Степанюк Ярослав Сергійович;

Солонинка Ірина Миколаївна

Місце роботи Солобковецька сільська рада
Назва посади

Головний спеціаліст відділу будівництва, інфраструктури та комунального господарства;

Головний спеціаліст відділу фінансів, бюджету та планування.

Звання  
Адреса для листування з керівником проекту 32162 с.Солобківці вул.Грушевського 2 Ярмолинецького району Хмельницької області
Телефон та мобільний 0683282636; 0686462028
Факс  
E-mail solobkivtsiotg@ukr.net