Як всім відомо, останнім часом ЗМІ майже щодня повідомляють нас проте що в країні реєструються давно забуті небезпечні інфекційні захворювання. Це і поліомієліт на Закарпатті та Волині, епідемія кору по всій Україні, це і сказ і останні повідомлення про реєстрацію 21 випадку дифтерії. І якщо інші захворювання крім кору реєструвалися десь за межами області, то починаючі з липня 2019 року дифтерія реєструється і в Хмельницькій області Перший випадок був зареєстрований у місті Хмельницькому, другий випадок в смт Чемирівці і третій в смт. Летичів.

Фото без описуЗахворюваність на дифтерію у нас в районі як і по всій Україні практично не реєструвалася але в 90х роках минулого сторіччя після публікації статті про шкідливість профілактичних щеплень у газеті «Косомольская правда», відмічена велика кількість відмов від профілактичних щеплень в т.ч. і від дифтерії. 

От і зараз на фоні масових відмов від щеплень як дитячого так і дорослого населення накопилася велика кількість «горючого матеріалу» тобто осіб які не щеплені і відповідно не мають імунітету проти дифтерії. Тому і почала знову реєструватися захворюваність на дифтерію

Дифтерія як і інші інфекційні захворювання не може існувати в природному середовищі без трьох ланок інфекційного процесу: джерела збудника інфекційної хвороби, шляху передачі збудника від хворої людини або бактеріоносія та сприятливого організму

Дифтерією можуть хворіти тільки люди. Це чистий антропоноз, але дифтерія може розповсюджуватися кількома шляхами. Основний шлях передачі це повітряно крапельний, коли збудник з мікроскопічними краплинками слини у повітрі може попасти в організм здорової людини осідаючі на слизовій оболонці зіву, ротової порожнини викликаючи дифтерію зіву, гортані. Коли збудник попадає на слизові оболонки ока, статевих органів можуть розвинутися дифтерія ока, статевих органів. Якщо збудник попаде на поверхню рана може розвинутися дифтерія рани та т.п.

Збудник дифтерії стійкий у зовнішньому середовищі може зберігатися у пилюці. В цьому випадку може реалізовуватися повітряно пилений шлях зараження дифтерією, якщо зараження відбувається через предмети повсякденного обігу то реалізується контактно побутовий шлях передачі .

Збудник в організмі здорової людини розмножується викликаючи запальний процес і що саме не приємне, що крім набряку, утворення сірих плівок які про спробі іх зняти починають кровоточити, збудник починає виробляти токсин який впливає на серце, нерви, нирки. Як результат розвиваються міокардіти, неврити та поліневрити, уражаються нирки. Для того щоб не виникали такі ускладнення хворому потрібно вводити протидифтерійну сироватку.

Що ж треба робити щоб уникнути захворювання на цю небезпечну хворобу? Треба діяти на всі три ланки епідемічного процесу. По перше треба своєчасно виявляти , ізолювати та санувати хворих на дифтерію та носіїв збудника дифтерії. Це досягається шляхом бактеріологічного обстеження на носійство збудника дифтерії всіх хворих на ЛОР патологію. Проведення медичного спостереження за спілкувавшимися з хворими на дифтерію та бактеріоносіями та при необхідності їх бактеріологічним обстеженням. Не допущенням не щеплених проти дифтерії у школи, ДНЗ та ін.. організовані колективи.

Друга група заходів направлена на переривання шляху передачі збудника дифтерії тобто на переривання шляхів передачі збудника. Це проведення дезінфекційних заходів по місцю проживання, навчання та роботи хворих на дифтерію та бактеріоносіїв.

І, слава Богу, вже давно розроблена вакцина проти дифтерії і її застосовують для профілактики захворювань і у вогнищах дифтерії і в плановому порядку. Щоб не було епідемії дифтерії та її спалахів населення у 95% повинно бути вакциноване проти дифтерії. Дитяче згідно календаря профілактичних щеплень, а доросле один раз на 10 років. То ж швиденько отримуйте направлення у сімейного лікаря і на щеплення проти дифтерії!

Якщо ж ви відчули біль у горлі, піднялася температура тіла до 38–39С, з’явилися явища інтоксикації біль голови, слабкість, нездужання, збільшилися мигдалики або набрякали, на них з’явилися сірувато білі щільні фіброзні нальоти, з’явилася осиплість голосу «гавкаючий» кашель не баріться. Негайно повідомте свого сімейного лікаря і ретельно виконуйте всі його приписи!

Пам’ятайте, шо Ваше здоров’я у Ваших руках!