Новорічні свята – час справжніх чудес і гарного настрою. Однак небезпеки саме в ці дні чатують досить часто, оскільки не всі люди безпечно встановлюють і прикрашають один із символів Нового року – ялинку.

Традиційними прикрасами на ялинку вважаються всілякі гірлянди, вони ж часто псують свято, викликаючи загоряння і, як наслідок, пожежі. Тож розкажемо, як уберегтися від ситуацій, в яких ці ілюмінаційні вироби можуть стати причинами виникнення пожеж.

Нормативне підґрунтя

На сьогодні майже всі низьковольтні (до 1000 В змінного струму та до 1500 В постійного) електроприлади мають відповідати вимогам щодо безпечності Технічному регламенту низьковольтного електричного обладнання, на підтримку якого прийнято низку національних стандартів. Зокрема, гірлянди повинні відповідати ДСТУ EN 60598-1 та ДСТУ EN 60598-2-20, в яких регламентовані також і вимоги пожежної безпеки.

Так, наприклад, корпуси блоку живлення чи блоку управління світловим режимом повинні витримувати випробування голчастим полум’ям чи розжареним дротом. Також, по суті, гірлянди – це зовнішня електропроводка. У зв’язку з цим ізольовані проводи або кабелі гірлянд мають бути стійкими до поширювання полум’я.

Тож, обираючи гірлянду, необхідно у маркуванні до неї перевірити наявність національного знаку відповідності, який наноситься виробником чи відповідальним постачальником як доказ того, що електричний виріб відповідає вимогам стандартів, зокрема в частині безпеки (це вимога Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання). Також ще буде надійнішим перевірити наявність сертифіката відповідності вимогам у продавця.

Обираючи гірлянду, необхідно у маркуванні до неї перевірити наявність національного знаку відповідності, який наноситься виробником чи відповідальним постачальником як доказ того, що електричний виріб відповідає вимогам стандартів

Наступною порадою буде не купувати найдешевші гірлянди. Прилад тому і дешевий, бо деякі недобросовісні виробники економлять на ізоляційних матеріалах, перерізі струмопровідних жил тощо. Відповідно, це впливає на якість виробу, його довговічність, безпечність тощо.

Наприклад, надмірно тонкий провід може легко порватися, неякісна ізоляція – швидко пошкодитися, надмірно маленька вилка живлення виробу може утворювати поганий контакт зі струмопровідними елементами розетки тощо. Усе це підвищує електро- та пожежну небезпеку. Хоча й більша ціна на гірлянди не може бути гарантією вашої безпеки.

Обираючи гірлянду, зверніть увагу:

Інструкція з експлуатації приладу має бути викладена українською мовою та повинна містити застережливі заходи, такі як: «Лише для внутрішнього застосування» (якщо гірлянда призначена для застосування всередині приміщень), «Не вмикати нерозпаковану гірлянду, окрім тих випадків, якщо пакування призначено для демонстрування) тощо

На приладі чи на пакуванні до нього має бути інформація про виробника, дані про рід струму (постійний чи синусоїдальний), тип чи характеристики ламп, нормовану для всієї гірлянди напругу

Після придбання виробу використовуйте його лише за призначенням та згідно з інструкцією з експлуатації, зокрема, не залишайте увімкнений прилад без нагляду. Адже, по суті, гірлянда – це відкрита електропроводка, яку, як правило, улаштовують на предметах, виконаних з горючих матеріалів, серед них навіть можуть бути легкозаймисті (наприклад, штучна ялинка, штори тощо). За пошкодженої ізоляції можливе виникнення короткого замикання в електричному колі гірлянди з наступним займанням ізоляційного матеріалу проводу гірлянди.

Також не дозволяйте дітям гратися гірляндою та не використовуйте на вулиці гірлянди та подовжувачі, що призначені для експлуатування всередині приміщень.

У тому разі, коли до вашої оселі постачається неякісний електричний струм з перепадом напруги більше нормованої, бажано підключати електрогірлянди через стабілізатори напруги, а також забезпечити електромережу автоматичними засобами захисту від перевантажень та коротких замикань.