Індекс споживчих цін по області та Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях) у березні 2020р. порівняно з попереднім місяцем становив 99,9% та 100,8% відповідно, з початку року – 100,1% та 100,7%.

Фото без описуЦіни на продукти харчування та безалкогольні напої в березні знизились на 0,3%. Суттєво подешевшали яйця та молоко – на 14,3% та 6,4% відповідно. У межах 3,4–0,3% зменшились ціни на сметану, овочі, соняшникову олію, кондитерські вироби з борошна, м’ясо птиці, сало, кисломолочну продукцію, рибу та продукти з риби, сири. Водночас на 8,8% подорожчали крупи гречані, на 3,6–0,4% – рис, пластівці вівсяні, фрукти, свинина, пшеничне борошно, пшоно, яловичина, макаронні вироби, масло.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,4% за рахунок подорожчання тютюнових виробів на 0,6%.

Одяг та взуття подорожчали на 8,9%, у т.ч. взуття – на 9,8%, одяг – на 8,2%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,7% відбулось за рахунок зменшення тарифів на природний газ на 11,2%. Разом з тим підвищилась плата за каналізацію (на 2,5%) та водопостачання (на 2,0%).

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 0,2%, що зумовлено подорожчанням  фармацевтичної продукції на 0,3%. Ціни на амбулаторні послуги не змінились.

Підвищення цін на транспорт на 0,6% в основному спричинено подорожчанням проїзду залізничним пасажирським транспортом на 4,4% та транспортних засобів на 2,4%, проте на 1,4% подешевшали паливо та мастила.

У сфері зв’язку ціни зросли на 0,4%, що пов’язано з підвищенням тарифів на послуги місцевого телефонного зв’язку на 17,0%.

Серед інших товарів та послуг суттєво (на 35,6%) зменшились ціни на ритуальні послуги, на 0,6–0,2% – на аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації, товари для особистого догляду, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла.