ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності місцевої прокуратури

(з місцем дислокації в смт Ярмолинці) за 2020 рік

Городоцька місцева прокуратура інформує. – Яворівська міська рада

 

Упродовж 2020 року Городоцькою місцевою прокуратурою за місцем дислокації смт Ярмолинці вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів громадян та держави в суді.

Завдяки скоординованій роботі упродовж 2020 року зменшилась загальна кількість облікованих кримінальних правопорушень з 214 до 176 злочинів (17,8 %)

У порівнянні з 2019 роком з 76 до 51 зменшилась кількість зареєстрованих тяжких злочинів.

Спостерігається також позитивна тенденція щодо зменшення правопорушень проти власності в порівнянні із 2019 року на 32,7 %,  проти  безпеки руху та експлуатації транспорту з 19 до 13, не зафіксовано жодного злочину у сфері громадського порядку та моральності. Зокрема, упродовж 2020 року у порівнянні з 2019 роком, кількість скоєних крадіжок зменшилась на 52,3% (з 88 до 42).

 

 

Підтримання публічного обвинувачення в суді

У 2020 році процесуальними прокурорами у кримінальних провадженнях до суду скеровано 105 кримінальних проваджень стосовно 117 осіб, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень.

Процесуальними керівниками місцевої прокуратури підтримано публічне обвинувачення в суді у 123 кримінальних провадженнях, 92 з яких судом розглянуто, у тому числі 85 з ухваленням обвинувального вироку, 9 осіб засуджено до реальної міри покарання пов’язаної з позбавлення волі, 7 осіб звільнено від кримінальної відповідальності.

Так, Ярмолинецьким районним судом за принципової позиції місцевої прокуратури до 8 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна, окрім житла, засуджено місцевого жителя, що проживає на території Солобковецької ОТГ, який обвинувачувався у повторному вчиненні розбійного нападу, поєднаного із проникненням в житло.

Згідно із вироком суду засуджений, близько 1 години 15 червня 2020 року, перебуваючи в с.Стріхівці Ярмолинецького району, підійшов до одного із будинків, де проживала пара людей похилого віку, при цьому озброївшись ножем, та проник всередину і, погрожуючи зброєю почав вимагати від потерпілих усі прикраси та грошові кошти. Щоб залякати потерпілих свої погрози він супроводжував нанесенням ударів ручкою ножа та порізами по обличчю потерпілої.

На цьому свої дії обвинувачений не припинив та, заставивши потерпілих лягти на підлогу, підійшов до чоловіка і почав наносити удари ногами по тулубу останнього. Вже після усіх вищевказаних дій, заволодівши єдиними грошовими коштами потерпілих в сумі 100 грн. молодик місце злочину покинув.

.

 

Організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку

 

Всього, упродовж 2020 року оперативними працівниками місцевої прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у понад 721 кримінальному провадженні, які розслідувалися сектором дізнання та слідчим відділом Ярмолинецького ВП ГУНП в Хмельницькій області.

В ході здійснення процесуального керівництва, слідчим надано 83 письмових вказівок, скасовано 3 незаконних постанови про закриття кримінальних проваджень, виявлено 6 випадків укриття від обліку працівниками поліції злочинів та проступків.

Працівниками місцевої прокуратури прийнято участь в розгляді слідчими суддями 4 у скарг з питань досудового розслідування.

Упродовж минулого року місцевою прокуратурою погоджено 15 клопотань слідчих про обрання запобіжних заходів підозрюваним особам.

Окрім цього, упродовж минулого року місцевою прокуратурою також проводилась цілеспрямована робота з забезпечення законності при виявленні працівниками поліції фактів готування до вчинення злочинів, розшуку злочинців та безвісно зниклих осіб.

 

Представництво інтересів держави в суді у виключних

випадках і в порядку, що визначені законом

 

Відстоюючи інтереси держави та місцевих громад у 2020 році  прокуратурою  пред’явлено  15 позовних заяв до судів на загальну суму 1,6 млн. грн.,  з яких 13 розглянуто та задоволено. 

За результатами представницької діяльності місцевої прокуратури реально виконано судових рішень на загальну суму понад 1,7 млн. грн., у власність держави повернуто земельні ділянки загальною площею 38 га вартістю 1,7 млн. грн.

Так, за результатами розгляду позовних вимог Городоцької місцевої прокуратури скасовано рішення про неправомірну передачу у приватну власність землі площею 2 га та вартістю 120 тис.грн. Підставою для прокурорського втручання стали виявлені порушення вимог законодавства під час передачі землі у власність громадянину в порядку безоплатної приватизації.

До прикладу, рішенням Ярмолинецького районного суду від 22.12.2020 задоволено позов місцевої прокуратури в інтересах держави до                                 ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області та жителів області про визнання недійсним наказу ГУ Держгеокадастру, яким, незважаючи на використання одним громадянином декілька разів права на безоплатне отримання у приватну власність земельної ділянки загальною площею 2 га, затверджено проект землеустрою щодо відведення цьому ж громадянину земельної ділянки площею 2,0 га, вартістю 120,0 тис. грн, та передано її у власність для ведення особистого селянського господарств, яку останній в подальшому продав.

Окрім цього, в ході реалізації представницьких повноважень  прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 5 кримінальних провадження, з яких:
3 – у сфері земельних відносин, 1 – у сфері охорони дитинства, 1- у сфері виконання судових рішень.

Відстоюючи інтереси держави місцевою прокуратурою до Ярмолинецького районного суду скеровано 1 провадження у бюджетній сфері, за результатами розгляду якого до бюджету повернуто грошові кошти в розмірі 47465 грн.

Так, жителька Ярмолинецького району з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом внесення неправдивих відомостей підробила декларації про доходи та майновий стан осіб, на підставі яких  прийнято рішення про призначення їй державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, внаслідок чого їй зайво нараховано та виплачено бюджетні кошти в сумі 47464 грн.

В ході здійснення досудового розслідування та судового розгляду обвинувачена добровільно у повному обсязі повернула до місцевого бюджету 47464 грн., з них 35464 грн. під час досудового розслідування та 12000 грн. під час судового розгляду.

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів була і залишається протидія корупції.

Упродовж до територіального управління Департаменту стратегічних розслідувань у Хмельницькій області місцевою прокуратурою направлено 2 матеріалів та інформацій про вчинення посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування корупційних адміністративних правопорушень.

Окрім цього, реагуючи на факти злісного ухилення від подання електронних декларацій місцевою прокуратурою вживались заходи кримінально-правового характеру.

Так, упродовж вказаного періоду місцевою прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво у 2 кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1 КК України, які в подальшому спрямовано до суду із обвинувальними актами.

До прикладу, 13.01.2020 вручено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України колишньому депутату Стріховецької сільської ради, який не подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у період з 01.01.2017 р. по 01.04. 2017 р. не подав щорічну декларацію за 2016 рік; у період з 01.01.2018 р. по 01.04.2018 р. не подав щорічну декларацію за 2017 рік; у період з 11.11.2018 р. по 21.11.2018 р. не подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями; у період з 01.01.2019 р. по 01.04.2019 р. не подав щорічну декларацію за 2018 рік.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні 14.01.2020 спрямовано до Ярмолинецького районного суду.

Рішенням суду від 22.01.2020 обвинувачену звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України в зв’язку із дійовим каяттям.

 

 

Нагляд за додержанням законів при виконанні

судових рішень у кримінальних провадженнях

та інших заходів примусового характеру

 

Упродовж 2020 року місцевою прокуратурою під час здійснення повноважень щодо нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 12 вказівок, спрямованих на усунення порушень вимог законодавства.

За результатами розгляду вказаних документів порушення закону усунуто, 4 осіб, які їх допустили притягнуто до дисциплінарної відповідальності, 5 нормативно-правових документи приведено у відповідність до чинного законодавства.

Окрім того, упродовж 2020 року працівниками забезпечено участь при розгляді 49 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

 

Забезпечення виконання вимог Закону України

«Про прокуратуру» щодо  інформування суспільства

про свою діяльність

 

          У 2019 році працівниками прокуратури здійснено 53 виступів в засобах масової інформації. З них: 4 – в друкованих ЗМІ, 1 інформація в органи влади та 48 – у мережі Інтернет.

         

 

Розгляд звернень громадян

 

Упродовж 2020 року до місцевої прокуратури надійшло 48 звернення. Із вказаної кількості звернень 32 звернень скеровано для вирішення у інші відомства, у 15 зверненнях надано роз’яснення.

 

Виконувач обов’язків

керівника Городоцької

місцевої прокуратури                                                                                 Р.Олійник