З метою захисту інтересів держави Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури у 2021 році заявлено 8 позовів на загальну суму 404 тис. грн.

7 позовів на суму 286 тис. грн. уже задоволено судами, за результатами розгляду 3 позовних заяв розмір орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення збільшено в 50 та 100 разів. 

Фото без опису

Реально виконано позовів на суму майже 1,4 млн. гривень, повернуто земельних ділянок площею 32 га.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній сфері.

З цих питань Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури заявлено 5 позовів на суму 220 тис. грн.

Актуальною проблемою у цій сфері є незаконна повторна безоплатна приватизація земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для потреб ведення особистого селянського господарства. Такі факти неправомірного заволодіння земельними ділянками мали місце на території Ярмолинецької та Солобковецької об’єднаних територіальних громад.

У 2021 році до суду пред’явлено 1 позовну за таким фактом незаконної передачі понад 2 га земель та за наслідками розслідування 1 кримінального провадження до суду направлено обвинувальних акт.   

Активізовано роботу з виявлення та реагування на факти використання земель державної та комунальної власності із заниженням розміру орендної плати у зв’язку із непроведенням або застосуванням застарілої (неактуальної) їх нормативної грошової оцінки.

На сьогодні завдяки вжитим прокуратурою заходам, спрямованим на врегулювання таких спорів, а за результатами розгляду позовних заяв,   орендодавцями у ході судового розгляду в добровільному порядку збільшено щорічний розмір орендних платежів на 92  тис. грн. щорічно.

Начальник Ярмолинецького відділу

Хмельницької окружної прокуратури                                               І. Бантюк