18 листопада у Хмельницькому відбулась  практична сесія із застосування законодавства Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України на тему: «Планування розвитку громад, складання містобудівної документації, спрощення зміни цільового призначення. Схема просторового  планування території громади як інструмент комплексного управління у використанні земель, зонування території».

Захід проведено в рамках спільного проекту АМУ та ДЕСПРО. Практична сесія відбулася з дотриманням усіх карантинних норм та вимог.

сесія01.jpg

Учасниками заходу стали голови громад та їх профільні заступники, фахівці структурних підрозділів місцевих рад із питань архітектури, містобудування, земельних відносин та землеустрою.

З вітальним словом до присутніх звернулася Тетяна Крупа, т.в.о .виконавчого директора Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України. Вона розповіла про напрацювання АМУ та роботу РВ у поточному бюджетному періоді. Окремо зупинилась на відстоюванні фінансової незалежності громад та роботі, що стосується збільшення відсотка ПДФО для місцевих бюджетів та неприйнятності змін до Бюджетного кодексу передбачених законопроектом 6062, прийняття якого було відтерміновано.

«Нам вдалося зібрати потужну команду спікерів, які сьогодні розкриють найактуальніші питання усіх органів місцевого самоврядування та, сподіваємось, що досвід колег із Хмельницької міської ради стане вам усім в нагоді» - підсумувала Тетяна Крупа.

Модератором заходу був Максим Дружинін, в.о. начальника управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради.

сесія02.jpg

Він розкрив перше питання сесії: Планування розвитку громад, державна електронна система у сфері будівництва (містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, будівельні паспорти забудови земельної ділянки). Розпочав з обґрунтування необхідності планування розвитку громад та прийнятої постанови Кабінетом Міністрів України від 1 вересня 2021 р. № 926 «Про затвердження Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації». Матрицею, або своєрідним «фундаментом» для стратегічного плану розвитку громади є плани просторового розвитку території – містобудівна документація, що визначає головні питання довгострокового планування та забудови території громади.

Були наданні роз’яснення щодо планування територій на місцевому рівні, яке здійснюється шляхом розроблення та затвердження комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, генеральних планів населених пунктів, детальних планів території, а також механізм здійснення розроблення, оновлення, внесення змін, погодження та затвердження проєктів містобудівної документації на місцевому рівні. Також ознайомив присутніх із офіційним геопорталом Хмельницької міської ради. 

Наступним спікером стала Юлія Трімасова, начальник відділу генерального плану управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради. Її доповідь також стосувалась планування розвитку громад, а саме: комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади, генерального плану, плану зонування, детального плану). Розповіла про ці теми на основі даних із офіційного геопорталу Хмельницької міської ради. Були детально розкриті три організаційні етапи, за допомогою яких здійснюється розроблення, оновлення та внесення змін містобудівної документації на місцевому рівні (комплексного плану, генеральних планів населених пунктів, детальних планів території) щодо території територіальної громади. На практичних прикладах надана інформація щодо складу містобудівної документації на місцевому рівні та переліку графічних матеріалів, які є обов’язковими складовими. Були розглянуті підстави, якими керується ОМС для прийняття рішення щодо розроблення або внесення змін до комплексного плану.

Питання «Законодавство України у сфері регулювання містобудівної діяльності. (Закон 711-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», що був прийнятий 17 червня 2020 року та набув чинності з 24 липня 2021 року) розкрила Тетяна Лисак, головний юрисконсульт управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради.

Сергій Владіміров, директор ТзОВ «КАЙЛАС-К» розповів учасникам практичної сесії про складання містобудівної документації: комплексний план просторового розвитку території територіальної громади, генеральний план, план зонування, детальний план.

В.о. начальника управління земельних ресурсів Хмельницької міської ради Людмила Матвеєва доповідала про схему просторового планування території громади, як інструмент комплексного управління у використанні земель та спрощення зміни цільового призначення.

Ще одна спікерка заходу - Марина Вінер, в.о. начальника управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Хмельницької міської ради розкрила у доповіді питання «Державна електронна система у сфері будівництва (документи дозвільного і декларативного характеру на будівництво об’єктів класу наслідків СС1)».

Насамкінець модератор та доповідачі підбили підсумки, присутні фахівці місцевих рад задали питання модератору та обмінялися контактами для подальшої співпраці та взаємодопомоги

В практичній сесії взяли участь фахівці Солобковецької сільської ради: Крулик Олег Якович - начальник відділу земельних ресурсів, екології та природного середовища та Степанюк Ярослав Сергійович - головний спеціаліст відділу будівництва, інфраструктури, цивільного захисту та комунального господарства.