Враховуючи актуальність питання реалізації політики енергоефективності на території громад Хмельницької області, для вирішення завдань стратегічного та оперативного управління енергією, Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України спільно із відділом енергоменеджменту Хмельницької міської ради, на базі Центру енергоефективності, провело навчальний семінар «Енергозбереження – нагальна потреба сьогодення. Виклики та можливості» для керівників і заступників та відповідальних за енергозбереження та енергоефективність у громадах працівників громад-членів регіонального відділення АМУ.

Із вітальним словом до учасників звернувся Олександр Симчишин, Хмельницький міський голова, голова Хмельницького РВ Асоціації міст України. «Енергоефективність та енергоощадність – надзвичайно важлива тема, однаково актуальна для усіх громад. Сьогодні учасники заходу матимуть змогу не лише дізнатися теоретичні відомості про роботу ОМС в напрямку збереження ресурсів, а й побачити практичні приклади того, як можна реалізовувати заходи, які допоможуть громаді стати енергоефективною» - розповів Олександр Симчишин. Також міський голова наголосив, що Хмельницький розпочав свій шлях у напрямку термомодернізації ще у 2016 році і за цей період вдалося заощадити чимало бюджетних коштів. Зокрема, розповів присутнім про запроваджену систему обліку споживання енергоносіїв у багатоквартирних житлових будинках та на об’єктах комунальної сфери, систему мотивування найефективніших енергоменеджерів, місцеві та державні програми співфінансування заходів із енергозбереження для ОСББ, заміну вуличного освітлення на сучасне та співпрацю із підприємствами та грантодавцями у цьому напрямку. «Важливо, аби ви за підсумком цього заходу отримали корисну інформацію та мотивацію для змін у громаді. Двері нашого муніципального Центру енергоефективності завжди відчинені. Будемо раді надати консультацію та поділитися необхідним досвідом чи контактами з усіма» наголосив Олександр Симчишин.

Володимир Гончарук, перший заступник голови Хмельницької обласної ради також привітав присутніх та розповів про важливість співпраці на усіх рівнях від місцевого до міжнародного та можливості із залучення коштів у громади. Також наголосив на важливості розробки та впровадження комплексних програм із енергоощадності у громадах.

Олег Шинкарук, профільний заступник міського голови Хмельницького розповів, що за останні роки у Хмельницькій територіальній громаді реалізовано понад 76 проектів із енергозбереження на 715 млн. грн.: «Ми маємо реальні результати роботи у цьому напрямку та готові ділитися досвідом, адже уже бачимо, що заходи із енергозбереження працюють та приносять свої плоди».

Семінар складався із двох сесій.

Сесія №1: Навчальна:

Про ефективне врядування та енергетичний менеджмент в громаді присутнім розповіла Наталія Плеканець, завідуюча відділом енергоменеджменту Хмельницької міської ради.

Концепцію системи енергетичного менеджменту Хмельницької міської територіальної громади в дії та практичний досвід з реалізації міжнародних проєктів у громаді презентував енергоменеджер Хмельницької міської ради Дмитро Леськів. Також фахівець коротко розповів про кращі практики реалізованих в ТГ енергоефективних проєктів.