2022 рік приніс платникам податків значну кількість податкових змін. 

Податкове законодавство України за останні роки зазнало суттєвих та фундаментальних змін. Прийнято ряд законопроектів, які змінюють правила оподаткування, контролю та ведення діяльності для платників податків України. Деякі зміни до Податкового Кодексу України (далі - "ПКУ") вже набули чинності, проте основні чекають на нас із 2022 року.

Фото без опису

Для фізичних осіб:

♦ З прибутку, отриманого від продажу третього та наступних об'єктів житлової нерухомості протягом року, з 1 січня продавець буде сплачувати не 5%, а 18%. Другий продаж житла за рік, як і раніше, оподатковуватиметься за ставкою 5%, (перший — звільнено від оподаткування).

♦Продовжиться "податкова амністія". У тих, хто планує скористатися правом спеціального декларування до 01.09.2022, є можливість застосувати знижену ставку збору при декларуванні іноземних активів до 01.03.2022 року. Вказана ставка складатиме 7% замість 9%.

♦ У 2022-му звільнено від оподаткування дохід від продажу один раз протягом звітного податкового року земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років.

♦ Нові податки для власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення (про них нижче в тексті)

Для ФОП:

♦ ЄСВ

З 1 січня 2022 року мінімальний розмір ЄСВ на місяць становитиме 1 430 грн

♦ Єдиний податок

Для ФОПів I групи розмір єдиного податку на місяць у 2022 році становитиме 248,1 грн. Для ФОПів II групи – 1 300 грн (20% від "мінімалки"), для III групи – 5% доходу або 3% доходу та ПДВ. Доходи ФОПів, які працюють на загальній системі, підлягатимуть оподаткуванню за ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору від чистого доходу від господарської діяльності.

♦ РРО

Запровадження касових апаратів для фізичних осіб-підприємців, які знаходяться на ІІ, ІІІ та IV групах спрощеного оподаткування. Зміни, зокрема, торкнуться власників готелів, ресторанів, інтернет-магазинів, продавців товарів, що напряму працюють із споживачами. Без РРО зможуть працювати ФОПи першої групи та фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність. РРО можна не застосовувати у разі: оплати з поточного рахунку на поточний рахунок (IBAN, онлайн-банкінг); внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок; оплати через платіжний термінал, що належить банку. Проте підприємці, звільнені від обов'язків використовувати касові апарати, повинні користуватися розрахунковими книгами та книгами обліку розрахункових операцій.

Для юридичних осіб:

♦ Оподаткування КІК

Правила оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній набудуть чинності з 01.01.2022. Законодавець визначив можливість подання першого звіту у 2023 році за звітний період - 2022-й рік. У той же час, повідомлення про купівлю/продаж/ліквідацію контрольованих іноземних компаній з 1 січня 2022 року потрібно буде направляти у податкову не пізніше 60-ти днів з дати проведення операції.

♦ Місце ефективного управління

Починаючи з 2022 року, іноземна компанія може бути визнана податковим резидентом України у разі здійснення ефективного управління такою компанією з території України (управління персоналом, ведення бухгалтерського обліку, управління рахунками та ін.).

♦ Тест ділової мети

Тест ділової мети буде застосовуватися з 1 січня 2022 р. до операцій з резидентами низькоподаткових юрисдикцій або зареєстрованих у низькоподаткових організаційно-правових формах, а також до операцій щодо виплати роялті нерезидентам. Відсутність ділової мети у вказаних операціях призведе до збільшення фінансового результату до оподаткування платника податку на всю суму вартості таких товарів, робіт та послуг.

Для різних платників податків

♦ З 1 січня набирає чинності так званий «ресурсний закон»

Він передбачає нарахування певних податків та збільшення деяких наявних. Так на 5% зростуть всі ставки акцизів на алкоголь

Впроваджується нова система оподаткування сільгоспвиробників.

Вводиться поняття "мінімальне податкове зобов’язання". Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету – близько 5% від вартості землі на рік. Якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.

♦ Податок на продаж городини

У новому році доведеться сплачувати податок на доходи фізосіб (18%), якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат. За 2021 рік це 72 тис грн, за 2022 рік – 78 тис грн.

Джерело інформації: http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100028683-opodatkuvannya-2022-scho-rik-priydeshniy-nam-gotuye