З 19 червня поточного року набули чинності норми, які передбачають поновлення довоєнних строків для прийняття спадщини або відмови від її прийняття.

28 лютого 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», якою було встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Проте, постановою Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року №469 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану” цю норму виключено. Відповідні зміни набули чинності з 19 червня 2023 року.

Тому, з урахуванням зазначених вище змін з 19 червня поточного року в Україні повертаються довоєнні строки спадкування, а саме шестимісячний строк для подання заяви спадкоємців про прийняття спадщини або відмови від її прийняття.

Строк для прийняття спадщини починається з часу відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

 

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Проте, заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. У разі відсутності заповіту, спадкування здійснюється за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених законом.

 

Для отримання додаткової інформація можна звернутися до найближчого центру чи бюро або зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103.

 

 

Головний юрист сектору

“Ярмолинецьке бюро правової допомоги”                                       Наталія КОСТЮК

 

Безоплатна правова допомога – Бориславська міська рада