27 лютого відбулося  розширене засідання колегії  управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації. У залі були присутні члени колегії, спеціалісти управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації, директори установ культури і мистецтва обласного значення, начальникам структурних підрозділів у сфері культури райдержадміністрацій та міськвиконкомів, представники об’єднаних територіальних громад взяти участь у засіданні колегії.

Фото без опису

Загалом результати організаційно-творчої та фінансово-господарської  діяльності установ культури і мистецтва області окреслила начальник управління культури, національностей, релігій та туризму ОДА Ірина Трунова. Вона зазначила, що на території Хмельниччини функціонує 1969 закладів культури, з яких 3 театрально-концертних установи обласного підпорядкування 1061закладів культури клубного типу, 800 бібліотек, 2 державних історико-культурних заповідника «Межибіж» та «Самчики», 23 державних музеї обласний науково-методичний центр культури і мистецтва, 2 вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації.

Посадовець повідомила, що для оновлення  матеріально-технічної бази закладів культури області у 2018 році за рахунок коштів з обласного бюджету в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Старицького встановлено систему театрального освітлення  загальною вартістю 460,0 тис.грн., придбано світлодіодний екран для зовнішньої інсталяції вартістю 473,4 тис. грн. для обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

До фондів бібліотек у 2018 році надійшло 160, 7 тисячі примірників документів. Забезпечено придбання комп’ютерної техніки для обласних бібліотек, зокрема Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою придбано 2 комп’ютери, 2 монітори, 8 планшетів та 1 принтер; Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва –  4 ноутбука; Хмельницькою обласною бібліотекою для дітей імені Т.Г. Шевченка – 2 системних блоки.

Значно покращилась ситуація з автоматизацією бібліотек. За останні 3 роки кількість бібліотек з доступом до мережі Інтернет зросла зі 179 установ у 2016 році до 260 установ в 2018 році, або в 1,4 рази; зони Wi-Fi з’явились у 29 бібліотеках, а загальна кількість закладів, що надають дану послугу, збільшилась з 98 бібліотек у 2016 році до 136 установ у 2018 році.

В області забезпечено функціонування 59 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, в яких навчається 15 873 учнів.

За останні три роки спостерігається тенденція збільшення фінансування закладів культури і мистецтва області на проведення капітальних і поточних ремонтів, зміцнення матеріально-технічної бази, придбання нових технічних засобів, комп’ютерної техніки, музичних інструментів, сценічних костюмів та інших засобів.  Так, у 2018 році проведено капітальні ремонти на 38 об’єктах, поточні на 490 будівлях. На ремонтні роботи витрачено 44 млн. 326,5 тис. грн.

Для продовження будівництва Хмельницького музичного коледжу ім. В.Заремби у 2018 році рішенням сесії Хмельницької обласної ради на продовження будівництва Хмельницького музичного коледжу в комплексі з музичною школою (2-пусковий комплекс) з обласного бюджету виділено та профінансовано  13,0 млн. грн. Всього за останні чотири роки на будівництво музичного коледжу витрачено 53,5 млн. грн.

В області діє Програма збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки. У 2018 році на виконання завдань Програми з обласного бюджету було  виділено 145,0 тис. грн. на виготовлення облікової документації на пам’ятки та об’єкти архітектури, проекти винесення меж 9 пам’яток археології та Проекти зон охорони пам’яток архітектури національного значення – Покровська церква у  с.Адамівка та Садиба у с.Зіньків Віньковецького району та Палац у с.Новоселиця Старокостянтинівського району.

Фото без опису

Впродовж 2015-2018 років активно проводяться заходи щодо виведення з аварійного стану пам’ятки архітектури національного значення – Палац у селищі Меджибіж Летичівського району У минулому році на продовження проведення реставраційних робіт на пам’ятці архітектури національного значення – Палац у смт Меджибіж з обласного бюджету виділено та освоєно в 3,5 млн. грн. Крім того, виділено кошти 1,475 млн. грн. на виготовлення науково-проектної документації «Реставрація південного  оборонного муру (складова частина пам’ятки архітектури національного значення Мурів з баштою, ХVІ ст.)  з  реабілітацією  пристінних оборонних та господарських будівель і споруд  в  смт. Меджибіж Летичівського району».

У 2018 році отримано фінансування та розпочато впровадження Проектів «Створення туристично-інформаційного центру на території курортної зони селища Сатанів Городоцького району Хмельницької області» та «Створення туристично-рекреаційної зони «Сквер Потоцьких» у селищі Антоніни Красилівського району Хмельницької області», які були відібрані конкурсною комісією Мінрегіонбуду як проекти, що будуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Проекти мають на меті збереження і раціональне використання культурного, історичного, природного рекреаційного потенціалу селищ як економічного чинника.

Знаковою подією для краєзнавців та музейників області стала передача колишнього приміщення музичного коледжу для  обласного краєзнавчого музею, яка відбулася 22 січня 2019 року. Краєзнавчий музей з 1970 року розміщувався в тісному орендованому та непристосованому приміщенні. Вагомим кроком для розвитку музею стануть нові експозиційні площі, що дасть змогу повноцінно представити музейну колекцію, яка складає понад 80 тис. одиниць. Вартість першої черги виготовлення науково-проектної документації на реставрацію історичної будівлі з пристосуванням під музей складає 1 млн. 720 тис. грн., яка включає проведення інженерно-геологічні та геодезичні вишукування, хіміко-технологічні та історичні дослідження, розробка проекту реставрації та проект пристосування під краєзнавчий музей.

Щороку органами ДСНС виносяться приписи з пожежної безпеки для закладів культури області. На їх виконання у 2019 році передбачено  1 млн 68 тис. грн. на встановлення, облаштування та поточний ремонт пожежної сигналізації, проектування, монтаж засобів охоронної та тривожної сигналізації в приміщеннях музею, виготовлення ПКД на встановлення у фондосховищах музею автоматичної газової системи пожежогасіння, виготовлення та встановлення сертифікованих протипожежних дверей.

Фото без опису

“Говорячи сьогодні про підсумки організаційно-творчої та фінансово-господарської діяльності установ культури і мистецтва області у 2018 році та завдання на 2019 рік, наголошую на активізації роботи галузі. Управління є координуючим центром, куди ви можете безпосередньо звернутися за вирішенням проблемних питань, отриманням консультації фахівців та наданням методичної допомоги, -” підсумувала Ірина Трунова.

Далі учасники засідання колегії обговорили ще декілька питань порядку денного, зокрема, стан та перспективи кадрового забезпечення закладів, діяльність театрально-концертних і закладів початкової спеціалізованої мистецької освіти області та публічних бібліотек, питання охорони культурної спадщини, проблеми та перспективи туристичної  галузі, а також стан  та тенденції розвитку релігійної ситуації, державно-церковних відносин та міжетнічної ситуації у Хмельницькій області у 2018 році.

Фото без опису