Відтепер виборці, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації можуть проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

З 1 липня виборці можуть обирати місцеву владу без прив'язки до ...

Що для цього потрібно:

1. Підтверджувальний документ

•        договір оренди житла,

•        документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за певною адресою

•        документ, який засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою

•        довідка ВПО;

•        документ про право власності на житло

•        документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою

2. Прийти до відділу Державного реєстру виборців за адресою фактичного місця проживання.

3. Подати заяву та копію підтверджувального документа

Треба буде подати заяву та копію документа, що підтверджує відношення до зазначеної адреси. З собою необхідно мати паспорт.

Бланк заяви можна завантажити із додатку до Постанови ЦВК №88, роздрукувати та заповнити вдома або взяти безпосередньо у відділі ДРВ.

До заяви треба додати копію документа, що підтверджує проживання за вказаною адресою.

Із собою також треба мати оригінал документа, що підтверджує проживання за вказаною адресою та паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення, якщо громадянство набуте лише нещодавно)

4. Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси

Варто зазначити, що це лише повідомлення виборця про зміну в реєстрі виборців, тож його не потрібно брати з собою на виборчу дільницю.

*Також є кілька підстав, на основі яких можуть відмовити у зміні виборчої адреси. Наприклад, недостовірні дані в заяві, порушені терміни подачі чи відсутні підтверджувальні документи.

5. Перевірити себе в списку виборців

Після отримання повідомлення про зміну виборчої адреси можна побачити оновлену інформацію в Реєстрі, зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ. У розділі «Перевірка включення» потрібно уважно, без жодних описок, ввести свої персональні дані, ввести підтверджуючий код, який прийде на електронну пошту, та упевнитись, що відображається вже нова виборча адреса.

6. 25 жовтня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю

У день голосування, 25 жовтня 2020 року, треба буде прийти на нову виборчу дільницю, яка відноситься до нової виборчої адреси, та проголосувати. Це можна буде зробити з 8:00 до 20:00, маючи з собою лише паспорт громадянина України.

1414jnkn

Варто пам'ятати, що змінити або визначити виборчу адресу за новими правилами, аби проголосувати на місцевих виборах вже цієї осені

можна лише з 1 липня до 9 вересня включно!