З настанням літнього періоду та з метою профілактики отруєнь агрохімікатами та пестицидами серед населення Солобковецької громади, відділ екології, земельних ресурсів та природного середовища  сільської ради інформує про вимоги при провадженні діяльності пов’язаної із зберіганням, застосуванням, транспортуванням  пестицидів та агрохімікатів.

Пестициди та агрохімікати: загальна характеристика та заходи охорони праці  при їх використанні | Охорона праці і пожежна безпека

Керуючись Законом України «Про захист рослин», «Про пестициди та отрутохімікати», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про бджільництво», Державні санітарні правила 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами «Перелік пестицидів та агрохімікатів дозволених в України».

Застосування пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Забезпечити правильність використання пестицидів – справа не тільки важлива, а й украй складна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується значним різноманіттям властивостей, призначень,особливостей,впливу на людину, теплокровних тварин, корисні організми.

Використання пестицидів в Сокирянському районі має свою специфіку значна частина сіл є густонаселеними, а сільськогосподарські угіддя знаходяться в притул до будівель мешканців населених пунктів. У такій ситуації часто відбувається порушення вимог чинного законодавства при застосуванні пестицидів і агрохімікатів (зокрема в частині недотримання зон санітарних розривів від населених пунктів, водойм.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про пестициди та отрутохімікати» застосування пестицидів у господарствах, в індивідуальних садах і городах, у побуті має здійснюватись тільки згідно «Переліком пестицидів і агрохімікатів», дозволених до використання в Україні.

При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись таких правил:

  1. Вимоги щодо застосування пестицидів у межах населеного пункту.

Всі роботи з пестицидами в межах населеного пункту слід проводити з 22 до 07 години ранку при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С за допомогою ранцевого обприскувача при швидкості руху повітря до 4м/с.

Для  обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населення.

У масштабі населеного пункту забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та парів токсиканта. Такі ситуації регулюються календарним графіком робіт чергуванням асортименту препаратів в період інтенсивних обробок.

Купувати пестициди та отрутохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи.        Торгівля повинна проводитись тільки фасованими, герметичного упакованими препаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

  1. Вимоги щодо застосування пестицидів за межами населеного пункту.

Всі роботи з пестицидами за межами населеного пункту слід проводити в ранні  ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне).

  1. Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 метрів, при штанговому – 300 метрів.
  2. Для правильного та безпечного використання засобів захисту рослин на присадибних  та дачних ділянках слід дотримуватися особливих правил:
  • обприскувати рослини, коли шкідник чи хвороба перебувають у найбільшій фазі (стадії). Для цього необхідно користуватися порогом шкодочинності та вдатися до консультації спеціаліста ;
  • використовувати тільки дозволені до застосування на присадибних ділянках препарати;
  • застосовувати препарати в оригінальних фірмових упаковках, що дасть змогу уникнути покупки фальсифікату;
  • дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту, оберігати згідно рекомендаціями домашніх тварин, бджіл та птицб під час роботи з засобами захисту рослин.

 При потраплянні препарату на шкіру – зняти забруднений одяг, промити теплою водою з милом або слабким содовим розчином. При потраплянні в очі ретельно промити їх великою кількістю води. При проковтуванні негайно звернутися до лікаря з упаковкою з під препарату;

  • зберігати препарати в закритих оригінальних упаковках в добре вентильованому, захищеному від сонця і вологи місці при температурі не нижче 0С та не вище + 35С. Зберігати окремо від продуктів харчування, кормів і питної води. Не допускати можливості доступу до препаратів дітей та домашніх тварин.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області нагадує сільгоспвиробникам, які застосовують засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин зобов’язані не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки попередити про це пасічників та органи місцевої влади. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватись, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і  строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути вказані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл.

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Більшість пестицидів втрачають свою токсичність і становляться безпечними для бджіл через 1-3 доби після обробки рослин і невелика група через 5-7 днів.

Юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. В Україні діє Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами. Згідно статті 18 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.