Безоплатна правова допомога - це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Безоплатна правова допомога – Бориславська міська рада

Однією з категорій осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу є діти.  

Держава гарантує дітям усі види правової допомоги від системи безоплатної правової допомоги. Зокрема, діти можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу, яка полягає у наданні правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань; складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); наданні допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.

Також, згідно Закону України “Про безоплатну правову допомогу” усі діти є субʼєктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає: захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру. 

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги законні представники дітей мають подати до органів безоплатної правової допомоги відповідну заяву, до якої додаються: посвідчена законним представником копія свідоцтва про народження дитини; посвідчена законним представником копія документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).

Юристи та адвокати системи безоплатної правової допомоги допомагають дітям, зокрема, у справах, які стосуються оформлення аліментів, стягнення заборгованості на їх утримання, оформлення спадкових прав, сприяють у розвʼязанні інших правових проблем. 

У разі необхідності, зокрема, якщо дитина постраждала від кримінального правопорушення, на підставі звернення батьків або інших  законних представників, Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначають дитині адвоката для представництва її інтересів в судах, органах поліції, прокуратури.

 

Для отримання додаткової інформація можна звернутися до найближчого центру чи бюро або зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103.

 

Плакат “Діти мають право на адвоката”

https://legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2023/01/maket-2-dity-mayut-pravo-na-advokata.pdf

 

Буклет “Твої права - твій надійний захист. Правові орієнтири для кожної дитини”

file:///C:/Users/123/Downloads/13booklet-children-cr.pdf

 

Буклет “Право дітей на безоплатну правову допомогу”

https://legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2022/09/bpd-dityam-buklet-veb-versiya.pdf

 

Буклет «Медіація в інтересах дитини»

https://legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2022/09/print-buklet-mediatsiya-v-interesakh-dytyny.pdf

 

 

Головний юрист сектору

“Ярмолинецьке бюро правової допомоги”                       Наталія КОСТЮК

1.jpg