Щодо оформлення спадкових прав

 

До бюро правової допомоги досить часто звертаються громадяни за допомогою в оформленні спадкових прав після смерті померлих родичів. Найчастіше спадкоємці не можуть отримати свідоцтво про право на спадщину через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно у спадкодавців. Що робити в такому випадку?

 

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку для прийняття спадщини не заявив про відмову від неї.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. 

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно з правовстановлюючими документами на таке майно на імя спадкодавця.

Однак, якщо такі документи відсутні, нотаріус видає спадкоємцю відмову в оформленні спадкових прав. За таких обставин спадкоємцю необхідно звертатись до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування.

До часу набрання чинності Цивільним кодексом України та Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації. Якщо будинок спадкодавцем було споруджено ще до набрання чинності зазначеного закону та кодексу, то обов'язкова реєстрація права власності на той час законодавством не вимагалась, а тому речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цих актів визнаються дійсними, якщо вони оформленні згідно діючого на той час законодавства.

 Отже, у разі відсутності державної реєстрації права власності на нерухоме майно, створене та оформлене в передбаченому законом порядку до набрання чинності Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення спадкових прав шляхом звернення до нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину.

У разі відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на їмя спадкодавця, необхідно звертатися з позовом до суду, до якого додається відмова нотаріуса в оформленні спадкових прав. Підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути, зокрема, відповідні довідки виконавчого комітету сільської ради, які видавалися в тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

Відповідно до статті 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

 

 

Для отримання додаткової інформації можна зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103звінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), для дзвінків з-за кордону номер

+38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку) або звернутися до найближчого центру чи бюро.

 

 

 

Головний юрист сектору

“Ярмолинецьке бюро правовової допомоги”                                        Наталія КОСТЮК