Фото без опису

З настанням стійкої холодної погоди дерева починають скидати листя. Одні садівники поспішають позбутися такого органічного сміття. Інші, навпаки, збирають листовий опад і використовують його з користю. Що можна зробити з опалим листям?

 

Що являє собою компост з опалого листя

Листовий опад найефективніше використовувати для приготування компосту. Листя містить кальцій, азот, калій, безліч мікроелементів. Таке натуральне добриво обов'язково стане в пригоді для підгодівлі садових культур. Використовують його і в інших цілях.

Компост з опалого листя — це не залишені на поверхні ґрунту листя плодово-ягідних культур. Адже така органіка сприяє поширенню і зимівлі гризунів, садових шкідників, грибкових хвороб, бактерій.

Важливо чітке дотримання правил приготування компосту. Будь-яке порушення технології призведе до його псування і зниження ефективності внесення. Правильний компост з опалого листя має пухку, розсипчасту структуру. Він злегка вологий, м'який на дотик.

Фото без опису

Для приготування компосту з листя використовують опад наступних культур:

  • дуб;
  • береза;
  • верба;
  • тополя;
  • клен;
  • волоський горіх;
  • каштан;
  • глід;
  • ясен;
  • бук.

Листя від плодово-ягідних культур теж можна використовувати. Для цього їх бажано додатково обробити фунгіцидом (СкорХорусФундазолФітоспорін). Це необхідно, щоб не допустити потрапляння в готову суміш хвороботворних мікроорганізмів і не заразити весь сад.

Переваги й варіанти використання

Листовий опад популярний серед садівників завдяки ряду переваг.Фото без опису

Переваги листового компосту:

  1. Доступність сировини. Листовий опад в будь-якій кількості можна зібрати на будь-якій садовій або прилеглій ділянці з деревами.
  2. Економічність. Витрати на придбання добрив при використанні власного листового компосту скорочуються.
  3. Відсутність неприємного запаху. На відміну від гною або посліду, листя мають лише легкий прілий запах.
  4. Поживність. Правильно приготовлений компост підвищує родючість ґрунту і покращує його структуру без внесення добрив.
  5. Екологічність. Листя — повністю органічний матеріал, тому компост з них безпечний для тварин, рослин, людини.
  6. Мульча. Мульчування листовим компостом дозволяє не тільки підвищити родючість ґрунту, поліпшити газообмін, але й запобігти зростанню бур'янів.
  7. Ґрунтова мікрофлора. Внесення листового компосту сприяє розвитку корисних ґрунтових мікроорганізмів.
  8. Збільшення кількості дощових черв'яків. Чим більше в ґрунті органіки, тим більш приваблива вона для дощових черв'яків. В процесі їх життєдіяльності виділяється не менш корисний для ґрунту гумус.
  9. Легке природне підкислення ґрунту. Злегка кислий ґрунт підходить для багатьох садових рослин.

Правильно приготовлений листовий компост можна використовувати в якості:Фото без опису

  1. Весняного добрива. Готовий компост додають в кожну лунку або яму при посадці, або рівномірно розподіляють по грядках під перекопування.
  2. Мульчі. 10-15 см листового опаду на грядці допоможуть запобігти проростанню бур'янів, поліпшать газообмін, допоможуть запобігти утворення кірки на поверхні ґрунту. Таке мульчування знизить частоту поливів і розпушування. Особливо корисний опад як мульча під садовими деревами.
  3. Утеплювача. Опале листя використовують для утеплення грядок. Засипати листям можна посадки часнику, цибулі, моркви під зиму. Утеплюють листовим опадом й інші культури, в т. ч. декоративні та плодово-ягідні.

Щоб листовий опад приніс користь дачній ділянці, необхідно правильно приготувати з нього компост.

Як робити компост з опалого листя

Процес приготування компосту простий, включає підготовку місця для компостування, збір і завантаження органіки, її приготування.

Виділяють кілька способів складування листового опаду:

  1. У компостній купі. Споруджують спеціальну конструкцію з дощок, залишаючи невеликі щілини між ними для поліпшення газообміну. Можна використовувати спеціальні Фото без описуготові компостери з пластику.
  2. У компостній ямі. Для цього викопують яму відповідного розміру і складають в неї листовий опад та іншу органіку пошарово, рясно проливаючи кожен шар.
  3. В мішках. Спеціальні поліетиленові пакти для компостування знадобляться при нестачі вільного місця. У них закладають листовий опад, проробляють ряд отворів для доступу повітря. Верх пакета не зав'язують, щоб поливати компост. Пакети періодично струшують для прискорення дозрівання маси.

Зібраний листовий опад пошарово засипають в компостну купу (яму, пакет, ящик, бочку), проливають. Можна доповнити опад торішнім компостом, дерном, скошеними бур'янами, соломою. Не можна додавати відходи тваринного походження, зіпсовані харчові продукти, заражену хворобами або шкідниками органіку. Вони сприяють гниттю листя, виділенню неприємного запаху, зниження родючості компосту.

У природних умовах листя перетвориться в компост через 2 роки. Щоб прискорити приготування корисного субстрату, використовують такі методи:

  1. Подрібнення листви. Чим дрібніше фракція листя, тим швидше вони перегниють, оскільки подрібнене листя більш доступне для мікроорганізмів і ґрунтових черв'яків.
  2. Внесення азоту. Цей елемент підвищує активність ґрунтових мікроорганізмів. Компостну купу поливають сечовиною або іншими азотовмісними добривами. Можна використовувати не перепрілий гній або послід.
  3. Часте перелопачування компосту. Щомісячне ворушіння листя прискорить дозрівання субстрату, наситить його киснем.
  4. Частий полив. Висока вологість суміші сприяє її швидкому приготуванню. У вологому субстраті підвищується діяльність мікроорганізмів і дощових черв'яків.
  5. Використання додаткових препаратів. Для прискорення дозрівання компосту застосовують засоби: Байкал ЕМ-1УІзабіонКаліус для компосту.

Приготування компосту з опалого листя дозволяє отримати безпечне, якісне добриво власними силами та в будь-якій кількості. Якщо заготовлення листового опаду викликає труднощі, зверніться до менеджерів нашого інтернет-магазину. Вони детально розкажуть про варіанти заготовлення, засобах, що прискорюють дозрівання компосту.