31 січня у театрі ім. М. Старицького відбулася Всеукраїнська тренінг-програма для лікарів «Мистецтво лікування: післядипломний курс професійного вдосконалення». Учасників зібрання привітали заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Косовська, голова ВГО «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини», завкафедрою сімейної медицини НМУ ім. О. Богомольця, д.мед. наук, професор Ольга Барна, начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач, головний терапевт ДОЗ Аліна Костенко.

Фото без опису

Захід провели за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (Київ), Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (Київ), Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації та Управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради. Організували тренінг Всеукраїнська громадська організація «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини» та громадська організація «Академія розвитку медичної освіти.

У рамках одноденного тренінгу навчали лікарів виявляти у пацієнтів фактори ризику розвитку хронічних захворювань і вживати своєчасних заходів для їх нейтралізації. До участі в заході запросили педіатрів, неврологів, фахівців терапевтичних спеціальностей. Проте основний акцент робили на участі саме лікарів загальної практики-сімейної медицини. Завдяки реформуванню, первинна ланка стала найбільш затребуваною і важливою галуззю медицини, її основою. А це ставить додаткові вимоги до кваліфікації та конкурентоздатності сімейного лікаря, стимулює до постійного самовдосконалення та отримання нової інформації. Тому, в рамках цього одноденного тренінгу, лікарі змогли практично за 1 день суттєво підвищити рівень своєї кваліфікації. Серед лекторів були професори та доценти, які є не лише науковцями, а в першу чергу, практикуючими лікарями і можуть поділитися практичним досвідом, представити нові світові та європейські дані щодо лікування патологій.

Фото без опису

Тематика тренінгу стосувалася як хронічних неінфекційних захворювань (артеріальна гіпертензія, рання діагностика інфаркту міокарда, профілактика цих станів), так і сезонних хвороб (тонзиліти, тонзилофарингіти, епідемія грипу та ГРІ). Також під час лекцій висвітлювали проблеми захворювань нирок, шлунково-кишкового тракту, приділили увагу хворобам, з якими найчастіше звертаються люди похилого віку.

Захід складався із наукової програми і роботи кабінету профілактики з вимірювання індивідуальних факторів ризику. У ньому всі бажаючі мали змогу пройти безкоштовну глюкометрію (вимірювання рівня цукру в крові) та вимірювання ризику серцево-судинних захворювань. До участі у Всеукраїнській тренінг-програмі запросили лікарів Житомирської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей. Після завершення заходу зареєстровані учасники отримали сертифікати затвердженого зразка.

Фото без опису

Довідково.

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини» була заснована у 2007 році.

Основною метою Асоціації є сприяння покращанню надання медичної допомоги, підвищенню якості та тривалості життя населення шляхом розвитку профілактичної, терапевтичної, гендерної та антивікової медицини, пропагування знань у цих галузях медицини за допомогою лекцій, бесід, друкованих видань, виступів по радіо та телебаченню, міжнародних наукових та гуманітарних зв’язків.

Асоціація налічує більше 50 000 членів – лікарів зі всієї України різних спеціальностей: лікарі загальної практики-сімейної медицини, лікарі внутрішньої медицини, кардіологи, педіатри, неврологи, гастроентерологи, травматологи, ендокринологи, пульмонологи тощо.

Останні чотири роки Асоціація реалізує освітню програму для лікарів-практиків «Мистецтво Лікування», яка охопила тисячі лікарів у 19 обласних центрах України. У 2017 році пройшло 17 тренінгів, які відвідали більше ніж 9000 лікарів.

Мета програми – підвищити обізнаність українських лікарів-практиків щодо профілактики хронічних неінфекційних захворювань.Профілактика захворювань, передовсім серцево-судинних, є нагальним завданням вітчизняної системи охорони здоров’я. Захворюваність і смертність від серцево-судинних подій в Україні залишається найвищою в Європі. Тому надзвичайно важливо вживати своєчасних заходів для раннього виявлення проблем і протидії початковим ознакам захворювань.

Організатори проекту вбачають свою місію в тому, щоб привернути увагу лікарів та громадськості в цілому до власного здоров’я через здоровий спосіб життя, акцентувати увагу суспільства на важливості виявлення хвороб на початкових стадіях, запобігання їх розвитку та контролю вже наявних хвороб, а також поліпшення якості життя пацієнтів з хронічними захворюваннями.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.