Ми підготували детальний, покроковий операційний план для впровадження нового етапу реформи децентралізації. Він розроблений на виконання завдань, поставлених Президентом України та Плану заходів, затвердженого Урядом. Це спільна маршрутна карта для Мінрегіону і наших міжнародних партнерів –«U-LEAD з Європою», USAID, PULSE, DESPRO, ОБСЄ, DOBRE, де кожен матиме свою частку участі, яка в подальшому трансформується в спільну перемогу. Про це на координаційній зустрічі з Центрами розвитку місцевого самоврядування заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Першочергове завдання – формування перспективних планів об’єднання громад. Це основа тих рішень по формуванню бази ОТГ, які будуть прийматися в 2020 році. Наступне — подальша робота по приєднанню тергромад до міст обласного значення (МОЗ). Це велика робота, адже необхідно проаналізувати можливості тих тергромад, які не змогли досі приєднатися до МОЗ. Третє — взаємодія, координація та тісна співпраця регіональних офісів децентралізації з ОДА по затвердженню перспективних планів. Плюс маємо попрацювати над законодавчою базою. Тому  у 2019 році – ключовому для реформи — повинна бути максимальна синергія зусиль: Мінрегіону, Центрального офісу реформ (ЦОР), офісів на місцях, ОДА, депутатів обласних рад», — зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що не менш важливий пункт операційного плану – супровід секторальної децентралізації. «Це також питання роботи регіональних офісів з імплементації реформи первинної медичної допомоги у сільській місцевості, Нової української школи, розбудови Нового освітнього простору, інклюзії та ЦНАП. Тому, ми ще раз повинні проаналізувати зусилля наших міжнародних партнерів, проектних організацій і ЦОР, визначити спільні завдання і рухатися в цьому напрямку до спільного результату», — відзначив Віце-прем’єр-міністр.

Геннадій Зубко повідомив, що наприкінці лютого будуть оприлюднені результати соціологічного дослідження щодо децентралізації, яке проводиться за підтримки Ради Європи. «Попередньо можу сказати, що практично вже понад  56% українців вірять в реформу і очікують результат. Тож, саме 2019 рік буде ключовим у впровадженні реформи децентралізації, навколо якої мають згуртуватись всі ключові учасники і наші міжнародні партнери», — підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Фото без опису