DSC024регвпрнол9012 листопада 2018 року, під головуванням Президента України Петра Порошенка та за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана в м. Київ відбулося засідання Ради регіонального розвитку, участь у якому приймали представники нашого району.

Головним завданням, яке було поставлене на цьому засіданні для представників усіх гілок влади – це належна реалізація на місцях ключових реформ, започаткованих на сьогодні в державі.

30 листопада цього ж року під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання Ради регіонального розвитку Хмельницької області. Це засідання стало важливою подією, адже відкривав захід Президент України Петро Порошенко, який цього дня перебував з робочою поїздкою на Хмельниччині. У своїй промові Глава держави відзначив, що регіони мають підготувати плани розвитку територій на 2019-2021 роки і чітко визначити пріоритети. За словами Глави держави – розробка Стратегії регіонального розвитку для кожної території є одним із першочергових завдань, адже лише маючи чіткий план того, як має розбудовуватися та розвиватися регіон, можна очікувати на гарні результати.

27 листопада 2018 року на засіданні круглого столу в с. Солобківці було започатковано розробку Перспективного плану соціально-економічного розвитку району на 2019-2021 роки.

У грудні 2018 року, січні – лютому 2019 року керівництвом райдержадміністрації проведена 31 зустріч з жителями населених пунктів району. Метою цих зустрічей було залучення кожного жителя до обговорення плану розвитку території. Керівництво району почуло думку кожного мешканця та разом вирішили, які справді важливі об’єкти потрібні на протязі 3-х років побудувати, відновити, створити, які галузі економіки району мають найкращі перспективи для розвитку, які галузі потребують пильної уваги та підтримки.

Так, на основі вище зазначеного, 19 березня голова Ярмолинецької районної державної адміністрації Андрій Шутяк провів засідання Ради регіонального розвитку Ярмолинецького району. Почесним гостем засідання стала заступник голови Хмельницької обласної адміністрації Світлана Павлишина. У заході взяли участь заступник голови районної ради Борис Лис, заступник голови райдержадміністрації Володимир Байталюк, депутат обласної ради Іван Кирилюк, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району, представники об’єднаних територіальних громад та сільських рад, керівники підприємств, які здійснюють свою діяльність на території району та представники громадськості.DрегіонадSC02437

Розпочалося засідання Ради регіонального розвитку Ярмолинецького району з гімну України, а також присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів антитерористичної операції на Сході України.

Голова районної державної адміністрації А. Шутяк ознайомив з планом проведення засідання Ради регіонального розвитку, а саме: 1. Стратегічні напрямки державної політики у сфері комплексного соціально-економічного розвитку району; 2. Про підсумки соціально-економічного розвитку району у 2015-2018 роках та Перспективного плану соціально-економічного розвитку на 2019-2021 роки; 3. Про результати фінансово-бюджетної діяльності за 2015-2018 роки та перспективні плани роботи; 4. Стабільний розвиток суб’єктів господарювання - запорука успішного розвитку території; 5. Досягнення та перспективи соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад; 6. Діяльність районної ради у забезпеченні стабільного соціально-економічного розвитку району, підвищення рівня життя його жителів; 7. Обговорення актуальних питань соціально-економічного розвитку району; 8. Завдання та перспективи успішного здійснення реформ у районі, оголошення проекту рішення засідання Ради регіонального розвитку району.

Отже, головними темами засідання стали питання перспективного розвитку району на 2019-2021 роки, проведення в районі ключових реформ, зокрема медичної та освітньої, створення привабливого інвестиційного середовища для розвитку підприємництва в районі. Не оминули під час засідання і питання щодо децентралізації.

Під час свого виступу Андрій Васильович наголосив, що однією з реформ, мета якої - наближення влади до людини, розподіл відповідальності між центральною і місцевою владою є децентралізація влади в Україні, яка передбачає добровільне утворення об’єднаних територіальних громад, що наділяються додатковим фінансовим ресурсом та відповідальністю за розвиток територій та добробут жителів. У районі створено 2 об’єднаних територіальних громади: Солобковецьку та Баламутівську, які за рік свого існування продемонстрували те, що місцева ініціатива, вкладені кошти в у розвиток інфраструктури, активізація співпраці з суб’єктами господарювання дала новий поштовх для розвитку населених пунктів, які об’єдналися. На часі – створення Ярмолинецької ОТГ, але затягування цього процесу привело до того, що район втратив додаткові можливості розвитку.

За словами очільника району, одними з пріоритетних завдань є залучення невикористовуваних виробничих площ до господарського обігу, що дає можливість створювати нові робочі місця, збільшувати надходження до бюджетів різних рівнів, а також впровадження альтернативних джерел енергії. У 2013 році на Ярмолинеччині запрацювала перша на теренах Хмельниччини сонячна електростанція в с. Ясенівка. Потужність діючої сонячної електростанції 2 МВт, якою вироблено у 2018 році 2,3 млн.кВт год. електроенергії. Зараз маємо виділені земельні ділянки для будівництва ще восьми таких електростанцій, запланована потужність яких складає 46,4 МВт, де очікується виробництво 55,7 млн.кВт год. електроенергії.

Далі голова райдержадміністрації Андрій Шутяк розповів про те, що у 2017 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, коштів обласного та районного бюджету здійснено технічне переоснащення котельні, яка опалює центральну районну лікарню, що працює на трісці, яку виробляють місцеві лісогосподарські підприємства, що дозволило наполовину зменшити видатки на оплату енергоносіїв порівняно з використанням природного газу.

Також назрілим є вирішення питань водопостачання населених пунктів району. Використання фінансових можливостей державної програми «Питна вода» та коштів місцевих бюджетів дозволили провести реконструкцію систем водопостачання в смт. Ярмолинці, будівництво мереж водопостачання в селах Солобківці, Виноградівка, Савинці. Від нестачі питної види потерпає ще ряд населених пунктів району, що потребує розробки належної документації та фінансування цих робіт в подальшому, оскільки це   питання найчастіше піднімалося на зустрічах.

Ще очільник району розповів про досягнення у галузях освіти, культури, соціальному захисті. Особливу увагу приділив охороні здоров’я, зазначивши, що в районі успішно проведено реформу первинної медико-санітарної допомоги.

Розповідаючи про досягнення у галузі освіти Андрій Васильович додав, що кошти місцевих бюджетів були спрямовані на поліпшення матеріальної бази дошкільних навчальних закладів в смт. Ярмолинці, с. Солобківці, с. Москалівка, с. Правдівка, с. Скаржинці, с. Михайлівка. Капітальні ремонти сільських закладів культури проводилися в селах Солобківці, Косогірка, Глушківці, Сутківці, Кадиївка, Соснівка.

У 2018 році започаткована діяльність комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Ярмолинецької районної ради, метою діяльності якої є надання корекційно-розвивальних послуг дітям з особливими освітніми потребами. Для створення матеріально-технічної бази центру у 2018 році профінансовано з різних джерел 624,0 тис.грн. Розроблено проектно-кошторисні документації з реконструкції колишніх приміщень центральної лікарні для облаштування комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» та комунального закладу «Ярмолинецький районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів».

На закінчення свого виступу Андрій Васильович наголосив, що: «Ми чітко повинні зрозуміти, що наше завдання - забезпечити ефективний   розвиток району у 2019 - 2021 роках шляхом концентрації зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, бюджетних установ, суб’єктів господарювання на виконання пріоритетних завдань соціально-економічного розвитку та заходів, спрямованих на стабілізацію роботи і розвиток основних галузей виробничої та соціальної сфери».DSC0пегееоод2453

Далі виступила начальник управління економічного розвитку, торгівлі, інфраструктури та туризму райдержадміністрації Ірина Драгомерецька, яка розповіла про підсумки соціально-економічного розвитку району у 2015-2018 роках та про Перспективний план соціально-економічного розвитку району на 2019-2021 роки.

Про результати фінансово-бюджетної діяльності за 2015-2018 роки та перспективні плани роботи, розповіла заступник начальника - начальник бюджетного відділу управління фінансів райдержадміністрації Олена Гусак.DSCрегіональнр02468

Також учасники Ради регіонального розвитку району заслухали директора ДПДГ «Ярмолинецьке лісове господарство», депутата обласної ради Івана Кирилюка, який розповів про стабільний розвиток суб’єктів господарювання.

DSC0???µ???????»2474

Присутні заслухали виступ заступника голови обласної державної адміністрації Світлани Павлишиної, яка подякувала очільникам району та усім, хто вносить свій вклад в соціально-економічний розвиток Ярмолинеччини. Та наголосила, що з великим задоволенням слухала про приріст економічних показників в районі та їй приємно, що Ярмолинеччина потужно входить в ті зміни, які відбуваються по усій країні.

Сільські голови Солобковецької та Баламутівської сільських рад Сергій Когут і Василь Гопчак розповіли про досягнення та перспективи соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад.

Далі перед присутніми виступив заступник голова Ярмолинецької районної ради Борис Лис, який розповів про діяльність районної ради у забезпеченні стабільного соціально-економічного розвитку району, підвищення рівня життя його жителів

.DSCперкероьь02501

На закінчення засідання, після обговорення актуальних питань соціально-економічного розвитку, було схвалено та затверджено Перспективний план розвитку Ярмолинецького району на 2019-2021 роки. Андрій Васильович на кінець подякував усім, хто був присутній на Раді.

http://yarmrda.gov.ua/index.php/6348-vidbulosia-zasidannia-rady-rehionalnoho-rozvytku-yarmolynetskoho-raionu