В Україні День Європи відзначають у третю суботу травня – як день спільних цінностей та спільної історії всіх націй континенту. У Хмельницькому цього року День Європи припав на 18 травня і видався активним на емоції, події і навіть опади. Поки за вікном дощило не “по-дитячому”, у приміщенні Хмельницького університету управління і права відбувся воркшоп До Дня Європи, за участю активної молоді з громад області, студентського та учнівського активу.

Фото без опису

Фото без опису

День Європи минув весело

Воркшоп організував і провів Хмельницький Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з Хмельницька обласна державна адміністрація

Участь у воркшопі взяли майже шістдесят учасників. Усі вони працювали над розробкою оригінальних молодіжних заходів, які можна проводити у громадах.

З мотиваційною промовою до учасників звернувся директор Хмельницького ЦРМС Яцковський Сергій. Він зазначив, що для молоді є безліч можливостей впливати на рішення місцевої влади, брати участь у розробці та впровадженні різних проектів, подавати ідеї, знаходити шляхи і можливості їх реалізації для того, щоб самим собі визначити майбутнє і якість життя, яке вони хочуть.

Фото без опису

Сергій Яцковський: Ви і є та молодь, яка відправить нас на пенсію

Далі учасинки воркшопу поділилися на шість груп, кожна з яких напрацювала свою, креативну ідею. Головна суть в тому, щоб напрацювати захід, який можна буде провести у кожній громаді на День молоді.

“Ми пропонуємо реалізувати проект із хештегом #молодь_скрізь. Адже молодь має бути і справді скрізь. Молодь у владі: щоб змінювати підходи, щоб розуміти як усе відбувається насправді. Молодь на воді: пропонуємо актичний відпочинок на воді, змагання і навіть риболовлю. І так далі”, - презентували учасинки один із проектів.

Фото без опису

Серед інших були й інші ідеї: Фестиваль “Родзинка”, проект “Молоді духом”, Пазл-фест і “Спешиал фо молодь”. А переміг проект “Квест-фільм”. Суть проекту в тому, щоб провести квест на предмет знання історії свої громади, міста, чи села. На кожному етапі виконання завдання, учасники знімають процес гри на телефони і після проходження всієї гри, монтують міні-фільм.

Фото без опису

“Проект квест-фільм має декілька важливих напрямків і цілей: по-перше до нього долучиться максимальна кількість молоді і усіх бажаючих. По-друге, квест має освітню ідею, бо прив’язаний до історії краю. По-третє, учасники будуть об’єднуватися і допомагати один одному пройти всі етапи шляху, адже кожна група збиратиме окрему частину карти. Для того, щоб зібрати всю карту і віднайти місце проведення after-party, усім доведеться об’єднатися і скласти усі частинки катри в одну. Тому важлива ціль проекту - не конкуренція, а об’єднання зусиль для спільного результату”, - пояснюють учасники групи, які розробляли проект.

Фото без опису

Спільне фото на згадку - із культами від U-LEAD з Європою

Як приємний бонус, для учасників воркшопу наприкінці заходу, організували майстер-клас із бачати. Спільний танець із тренером, позитивні емоції і кава із солодощами та смаколиками - так закінчився день Європи, але не спільна реалізація напрацьованих ідей. Учасники поїхали до своїх громад організовувати молодь і проведення квесту-фільму.

 

Фото без опису

Майстер-клас із бачати, як приємний бонус до Дня Європи

Варто зазначити, що воркшоп проходив в рамках Дня Європи, яке у нашій країні відзначається на державному рівні з 2003 року згідно з Указом Президента "Про День Європи".