1281092 5b696088e43c8

Чинним законодавством України дійсно встановлено взаємний обов’язок батьків щодо утримання їх дітей, а також обов’язок дітей утримати своїх батьків. Зокрема, відповідно до статті 51 Конституції України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття, а повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Відповідні норми закріплені й у Сімейному кодексі України. Так, згідно статті 202 СК України повнолітні син, донька зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і які потребують матеріальної допомоги.

Відповідно до статті 1 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” непрацездатними визнаються особи, які досягли встановленого Законом пенсійного віку або особи з інвалідністю.

Якщо таке утримання не здійснюється у добровільному порядку, батьки можуть звернутися до суду за захистом своїх прав і прийняття рішення судом про стягнення коштів на їх утримання (аліментів). У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

Крім сплати аліментів повнолітні син, донька зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Розмір аліментів на батьків суд визначає у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.

Проте, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Також дочка і (або) син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати батьків та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що вони ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків.

Дочка, син звільняються судом від обов’язку утримувати батьків та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що вони не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків, що підтверджується довідкою, виданою органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом.

У виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, особами з інвалідністю, а дитина (до досягнення повноліття) має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов'язаних з лікуванням та доглядом за ними. 

Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадуємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру з надання БВПД або у бюро правової допомоги

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103