Закон про мову не розповсюджується на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Фото без опису

У вівторок, 16 липня, в Україні набув чинності закон про мову.

Як повідомляє НАРОДНА ПРАВДА, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності через два місяці після опублікування його в газеті “Голос України”.

Закон про мову встановлює українську мову як єдину державну (офіційну) мову в Україні. Вона стає обов’язковою для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

При цьому за публічне приниження чи зневажання української мови встановлена юридична відповідальність.

Крім того покарання загрожує й за навмисне спотворення української мови в офіційних документах та текстах або створення перешкод і обмежень у застосуванні української мови.

Закон про мову вводить обов’язкове володіння державною мовою для посадовців та зобов’язує користуватися нею при виконанні службових обов’язків.

Також державна мова має використовуватися в освітній сфері і трудових відносинах, у медичній сфері, обслуговуванні споживачів, у публічних заходах, рекламі та в інших сферах.

Важливо, що закон про мову не розповсюджується на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Згідно із законом, має бути організовано безкоштовні курси української мови для дорослих.

Кримінальної відповідальності порушення закону про мову не тягне. Разом із тим, порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах каратимуться штрафами. Максимальна сума штрафу становитиме 11 тис. 900 грн. Ці норми наберуть чинності через три роки.