Пожежі на полігонах твердих побутових відходів (сміттєзвалищах) належать до найбільш складних і тривалих, гасіння яких вимагає залучення значних ресурсів, зусиль, засобів і часу. Прогнозування та попередження пожеж на полігонах (сміттєзвалищах) вкрай ускладнено, оскільки важко визначити можливі осередки підвищення температур через різну питому теплоємність відходів. Доки вогонь або дим не вийшли на поверхню, виявити осередок загоряння візуально практично неможливо. В основному пожежі виникають у пожежонебезпечний період влітку.

Основною причиною виникнення пожеж залишається людська необачність і недбалість, нехтування правилами пожежної безпеки, необережне поводження з вогнем, порушення технологічного регламенту захоронення твердих побутових відходів. Полігони (сміттєзвалища) здатні до самозаймання. Спричиняє процес біохімічне розкладання відходів, яке супроводжується підвищенням температури до 40-70 °С.

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ?????¶?µ?¶?? ???° ?????»?????????°?? ?????µ???????? ?????±???????????? ???????????????? (?????????????·???°?»?????°??)

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 № 435 затверджені “Правила експлуатації полігонів твердих побутових відходів”. Ці Правила поширюються на полігони (сміттєзвалища), що діють, та нові полігони, прийняті в експлуатацію відповідно до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461.

Керівництвом полігона побутових відходів (сміттєзвалища) має бути затверджена інструкція про заходи пожежної безпеки, в якій встановлюються порядок і спосіб забезпечення пожежної безпеки, обов’язки та дії працівників у разі виникнення пожежі, включаючи порядок оповіщення людей і повідомлення про неї пожежної охорони, евакуації людей, тварин і матеріальних цінностей, застосування засобів пожежогасіння та взаємодії з підрозділами пожежної охорони.

Для розміщення первинних засобів пожежогасіння на території полігона побутових відходів (сміттєзвалища) у господарській зоні встановлюються спеціальні пожежні щити (стенди) згідно з вимогами Правил пожежної безпеки в Україні. Пожежні щити (стенди) на території об’єкта встановлюються з розрахунку один щит (стенд) на 5000 кв. м площі. У приміщеннях під навісами та на відкритих майданчиках, де зберігається автотракторна техніка полігона побутових відходів, а також безпосередньо на робочих картах складування відходів забороняється: заправляти техніку пальним, заряджати акумулятори безпосередньо на машинах, залишати транспортні засоби з увімкненим запаленням.

Унаслідок біохімічних процесів у тілі полігона побутових відходів (сміттєзвалища) утворюється біогаз. Щоб запобігти його вибуху та пожежам створюється система вилучення та знешкодження біогазу. Заборонено палити й розпалювати вогнища на території полігона побутових відходів (сміттєзвалища).

Наразі Департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації здійснює обстеження полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) по області на відповідність. У результаті обстежень виявлено, що на полігонах твердих побутових відходів (сміттєзвалищах) не проводяться заходи екологічної безпеки, що мають бути спрямовані на захист нормального стану повітря, ґрунту та підземних вод, а саме: пересипання шарів відходів ґрунтом, рекультивація перевантажених територій із закінченим проектним терміном використання та не створена система моніторингу.

Правила експлуатації полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) є обов’язковими для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність, пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів побутових відходів (сміттєзвалищ).

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації .

Сектор