За підрахунками провідних експертів Світового банку, 1 пункт у загальному рейтингу легкості ведення бізнесу – Doing Business дає можливість додатково залучати в економіку цієї країни близько 600 млн доларів інвестицій на рік. Тому підвищення позиції України у цьому рейтингу є одним з важливих завдань, над яким працює наразі Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

На цьому наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на конференції «Прозорі послуги для ефективної будівельної галузі; єдина уніфікована електронна система дозволів, реєстрів, кадастрів, інспекції».

«Сьогодні дуже важлива прозорість бізнесу, щоб отримання дозволів на будівництво здійснювалося просто та швидко. Вже багато років Світовий банк це відслідковує – це рейтинг Doing Business. Якщо підвищення позиції країни в цьому рейтингу зростає хоча б на 1 пункт, це приблизно 600 млн доларів додаткових інвестицій на рік в її економіку. Зараз рейтинг складається з 10 критеріїв, один з них – «Отримання дозволів на будівництво». І в останньому рейтингу цей показник на 1-му місці серед усіх критеріїв. У 2017-му ми були практично найгіршими — на 140 місці і за 2 роки піднялися на 110 пунктів», – розповів він.

За словами Парцхаладзе, суттєве зростання України у Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво» значно вплинуло і покращило загальний рейтинг DB. «Ці 110 пунктів фактично дали країні 6, навіть 7 пунктів в загальному рейтингу Doing Business і Україна піднялася на 9 пунктів. Ми були на 80 місці 2 роки тому, зараз – на 71-му. Будівельна галузь достатньо ефективно зробила свій внесок», – додав заступник Міністра.

Відтак показник «Отримання дозволів на будівництво» у свою чергу також складається з 4-х критеріїв: процедури, дні, вартість та індекс якості контролю. «У 2013-му році ми були взагалі на 186-му місці із 189 країн. Тоді був розроблений і прийнятий законопроект, який суттєво спростив отримання дозволів на будівництво. Раніше було 55 процедур, а зараз всього до 6 процедур. За часом раніше треба було витратити більше року, щоб отримати дозвіл. Зараз – до 85 днів. У світі за цими показниками ми входимо в десятку – п’ятнадцятку кращих. Проте пайовий внесок тягне нас униз», – підкреслив Парцхаладзе.

Довідково.

Зараз Україна – одна з лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. За показником «Отримання дозволів на будівництво» за 2 роки ми покращили позицію з 140 на 30-те місце. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку.

Рейтинг характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.

Джерело