Фото без описуБагато городників, які займаються регулярною прополкою своїх ділянок, стикаються з проблемою скупчення бур'янів і зеленої трави, яку складують і чекають вдалого моменту, щоб вивезти на звалище. Подібні дії здаються цілком логічними, але не в нашому випадку. Досвідчені городники і садівники відмінно знають, яку користь можна отримати, застосовуючи бур'яни, траву, листя як добриво.  

Компост з бур'янів, листя, трави це ідеальне добриво, яке можна робити самостійно, регулярно і без грошових витрат. Для отримання бажаного результату необхідно, щоб до складу перегною входили такі елементи:

  • сіно,
  • зелена трава,
  • солома,
  • зелене листя,
  • коріння рослини,
  • кора,
  • гній

При необхідності добавки для прискорення процесу компостування. 

Основним елементом компосту є трава, але використовувати тільки її одну не рекомендується, так як замість добрива може, вийти рідка жижа або силос.

Важливо: Перегній повинен мати приємний запах і бути чистим.

Неприпустимі елементи для перегною

  • Насіння бур'янів
  •  Елементи які не піддаються природному процесу розкладання
  •  Хімічні речовини
  •  Заражені шкідниками або грибковими хворобами рослини
  • Собачі, котячі фекалії 

При спорудженні компостнії піраміди намагайтеся уникати попадання в неї хмелю, хвоща та ін. рослин насіння, яких не піддаються процесу гниття. Потрапляючи разом з добривом в грунт, їх насіння швидко сходять і забруднюють ділянку. 

Умови зберігання перегною так само можуть впливати на його якість, тому особливу увагу варто приділяти підготовці компостній ями або ящика.
Підходящим місцем для зберігання перегною може стати ящик великого обсягу, виготовлений з дерев'яних дощок. В якості підстилки можна використовувати полову, тирсу або вже готовий перегній. Переважно використовувати перегній, так як в ньому вже є потрібні бактерії, і процес компостування почнеться швидше. Замість кришки можна використовувати щільну поліетиленову плівку або шматок шиферу. Дно ящика має бути з отворами, для того щоб зайва волога могла легко випарується або стікати вниз. Розміщувати ящик слід в затіненому місці, подалі від прямих сонячних променів. Так само не слід допускати пересушування компосту або його надмірне зволоження.

Фото без опису
У міру заповнення ящика бур'янами, зеленою травою листям і іншими компонентами компост необхідно перемішувати і поливати водою, це дозволити нижнім глибоко ферментованим елементам потрапити назовні і прискорити процес приготування добрива.

Для того щоб прискорити процес приготування компосту всі зелені компоненти рослин слід подрібнити - це можна зробити за допомогою лопати. Періодично в компостний ящик рекомендується додавати свіжий грунт, це так само підвищує швидкість компостування.

Замість ящика для компосту можна використовувати звичайну яму.

Фото без опису
Підготовлюючий влітку перегній слід берегти від дощу, а взимку від морозу. При сильному похолоданні компостний ящик або яму накривають товстим шаром соломи. На наступний рік залишки укриття можна використовувати для приготування нової порції компосту.  

Особливості якісного перегною

• Запах. Якщо компост приготовлений правильно, то і пахнути він буде вельми приємно. Свіжий перегній пахне лісом, сухими листям, грибами. Якщо при відкритті компостного ящика або ями відчувається запах цвілі і гниття, то це означає, що процес був порушений. В такому випадку слід прибрати кришку з ящика і дати можливість перегною просохнути, обов'язково кілька разів перемішайте його. Якщо дані дії не допомогли, то добриво необхідно викинути, в такому вигляді воно може сильно нашкодити рослинам.

• Колір. Приготований правильно перегній має темно- коричневий колір. Часто в магазинах реалізують перегній, який має чорний колір. Перегній чорного кольору позбавлений корисних мікроелементів, так як отримують його в результаті згоряння під впливом високої температури і підвищеної вологості

• Склад. Правильний перегній досить пухкий і розсипчастий, так само ознакою готовності добрива є велика наявність в ньому черв'яків.

Фото без опису
Швидкість дозрівання компосту залежить від вологості, температури і розміру компостної ями. Зазвичай для природного процесу приготування добрива необхідно від 3 місяців до 2 років, але зараз завдяки сучасним препаратам цей процес можна прискорити в рази.

Одним з головних умов прискорення є постійне перемішування компосту, робити це варто не менше одного разу на тиждень.  

Для приготування органічного добрива високої якості Вам, потрібно запастися терпінням, але результат приємно Вас порадує.