27112019soloblsdevf27 листопада 2019 року в Солобковецькій сільській раді за участі заступника голови районної державної адміністрації Володимира Байталюка, з ініціативи директора Ярмолинецької районної філії Хмельницького ОЦЗ Володимира Безушка проведено засідання круглого столу за темою «Бізнес Ярмолинеччини - реалії та перспективи».

Перш ніж розпочався круглий стіл, запрошені учасники відвідали екскурсію на підприємство ТзОв «Яблуневий дар», яку провів їм директор підприємства Євген Краснопортко. Ще одним об’єктом для відвідин стала зупинка, яка була перетворена на арт-об’єкт. Ця зупинка має «два обличчя»: якщо їхати в бік Віньковець - можна побачити сучасний український орнамент в стилі «петриківського розпису», коли ж рухатися в бік Хмельницького - на зупинці зображений хлопчик, який спить на місяці. Доповнили розпис віршем української письменниці Ліни Костенко.27112019solobvgh27112019narsh

27112019lmkrkНа круглому столі учасники обговорювали ряд важливих питань, а саме: 1. «Сучасне та майбутнє розвитку бізнесу та підприємництва, самозайнятості жителів Ярмолинеччини»;

2. «Вплив теперішньої децентралізації, змін в системі самоврядування на розвиток підприємницької ініціативи та формування надійної бюджетної бази громад»;

3. «Перспективи формування системи самоврядування громади та району, сприяння місцевому бізнесу»;

4. «Вироблення елементів розвитку малого та середнього підприємництва в умовах економічного зростання»;

5. «Роль шкільної освіти в формуванні підприємницької компетентності учнів»;

6. «Сучасне пенсійне законодавство та соціальний захист підприємців та самозайнятого населення»;

7. «Перспективи та наповнення місцевих бюджетів в процесі децентралізації»;

8. «Податкове законодавство і сучасний бізнес»;

9. «Соціальний захист населення в умовах ринку».

27112019rrrfhУчасники засідання обговоривши питання розвитку району в сфері бізнесу та підприємництва, відзначили, що в непростих умовах нинішнього часу, саме ініціативні люди з новим економічним мисленням стали гарантами позитивних змін в промисловості, сільському господарстві, в системі комерції та послуг. Завдяки їм мешканці району мають роботу, а місцеві бюджети відповідні надходження для вирішення соціально важливих питань життя.

В районі є значні перспективи для економічного зростання, а звідси як наслідок поліпшення добробуту його громадян та зупинення негативної демографічної тенденції.

В цей період зростає роль органів влади, податкової служби, структурних підрозділів служби зайнятості, засобів масової інформації щодо поширення передового досвіду тих, хто добивається кращої долі своїм землякам.

На Ярмолинеччині є значні можливості для розвитку садівництва, овочівництва, переробної галузі, придорожнього сервісу. Реальні кроки здійснюються в альтернативній енергетиці, тепличному господарстві, ягідництві, швейному та текстильному виробництві.

В районі діє 3 середніх, 164 малих підприємства, 930 фізичних осіб - підприємців. Відстежується позитивна тенденція зростання кількості юридичних осіб. Обсяг реалізованої продукції, робіт та послуг суб’єктами господарювання у 2018 році склав 1 мільярд 189 мільйонів 769 тисяч гривень. У січні - вересні 2019 року до бюджетів всіх рівнів суб’єктами господарювання сплачено 106 мільйонів 371 тисяч гривень, що становить 62,7 відсотків загальних надходжень. Значні надходження йдуть від державного підприємства «Ярмолинецьке лісове господарство», ТОВ «Екотехнік Ярмолинці». У 2018-2019 роках розпочато будівництво 8 сонячних електростанцій.27112019tttfj

Стабільно працюють підприємства аграрного сектору економіки, а саме ТОВ «Яблуневий дар», ТОВ «Ярмолинецький консервний завод». Виробництво продукції склало у січні - жовтні 2019 року 371 мільйон 898 тисяч гривень. Успішно здійснюють виробничу діяльність ТОВ «Мега Тех», ТОВ «НМТ Агро», ТОВ «ФШШ - Екоскаї».

Розроблено перелік вільних земельних ділянок, які можуть бути запропоновані потенційним інвесторам для реалізації інвестиційних проектів.

Проблемним питанням залишається зайнятість населення у сільській місцевості.

На завершення круглого столу заступник голови райдержадміністрації Володимир Байталюк зазначив, що консолідація спільних зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання дозволить забезпечити подальший розвиток району.