Зимувальна яма – це природне заглиблення у водоймі, де скупчується риба в зимовий період. Однак, не кожне заглиблення на дні річки може бути зимувальною ямою.

Картинки по запросу Чому не можна рибалити на зимувальних ямах?

«З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям», - пояснюють у відділі іхтіології та регулювання рибальства Хмельницького рибоохоронного патруля.

Зважаючи на такі біологічні особливості, Управління Держрибагентства у Хмельницькій області видало наказ про встановлення заборони на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах.

Для кращої орієнтації рибалок на водоймах та для визначення меж зимувальних ям, працівниками Хмельницького рибоохоронного патруля створено інтерактивну карту зимувальних ям на період 2019-2020 рр. Карта доступна для перегляду за лінком.

«Нагадуємо, риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. При цьому, любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу», - зауважив в.о. керівника Управління Держрибагентства у Хмельницькій області Олег Атаманчук.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність - штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад, за судака звичайного доведеться сплатити 510 грн, сома — 425 грн, щуку — 340 грн, сазана (коропа) — 306 грн, білого амура — 255 грн, товстолобика — 255 грн, ляща — 170 грн, лина — 119 грн, плітки — 85 грн, краснопірки — 68 грн, підуста — 34 грн, плоскирки — 34 грн, карася сріблястого– 17 грн тощо.

Картинки по запросу Чому не можна рибалити на зимувальних ямах?

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок дотримуватись заборони на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про осінньо-зимову заборону можна за телефоном «гарячої лінії» відомства: (068) 384-98-10.    

з повагою

прес-служба Хмельницького рибоохоронного патруля

тел: (0382) 79 20 88