Афганська війна (1979-1989): за десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців – кожен 4-й з 600-тисячної армії. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців, 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами. Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. 

Фото без опису

  Кожен, хто прослужив в Афганістані, виніс з тієї війни свої спогади, свій біль і життєвий досвід. Минають роки, десятиліття.  Ця дата дає можливість кожному з нас відкрито поглянути на нашу історію, дати їй об’єктивну оцінку та зрозуміти, що головним героєм афганської війни був простий солдат, для якого військовий обов’язок був справжнім подвигом. 

Солобковецька громада також має кого пам’ятати і ким пишатись. Двоє наших земляків – Віктор Нетет та Микола Навроцький– віддали своє життя чужій війні. 

  Крім афганців, цього дня вшановують й інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових. В глибокій шанобі схиляємо голову перед пам’яттю тих, хто загинув.

  Засвідчуємо свою глибоку шану та повагу їх мужності та самовідданій праці. Адже той, хто пройшов пекло війни, як ніхто знає справжню ціну війни та миру. І як ніхто вміє дорожити сьогоднішнім днем, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє, за долю прийдешніх поколінь.

          Тому сьогодні на передодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, ми традиційно йдемо на цвинтар у с. Солобківці та с. Проскурівка, щоб вшанувати їхню пам'ять. До них прийдуть побратими, хвилиною мовчання вшанують їх та покладуть квіти.

Сьогодні, щороку і завжди, односельчани несуть світлу пам'ять про своїх Героїв. На їхню честь названі вулиці сіл. У цей день до них приходить підростаюче покоління, приходить і в смутку віддає свою шану тим, хто дивиться на них з мармуру.  

Фото без опису

Також, ветерани відвідали святковий концерт, який відбувся у смт. Ярмолинці.

 Дорогі ветерани! Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні. Від усього серця бажаємо вам і вашим родинам здоров’я, родинного затишку та благополуччя, впевненості в завтрашньому дні, щастя, миру та добра.

Фото без опису