З приходом осені, коли господарі прибирають сади, присадибні ділянки та городи від залишків городини та іншого сміття, мешканці Солобковецької громаді розпочали сезон спалювання листя, відходів трави та гілля. Такий вид утилізації відходів є шкідливим та незаконним. Про шкідливість спалювання, чим загрожує порушення законів та про шляхи правильної утилізації рослинних відходів поговоримо в даній публікації.

Фото без опису

Чим загрожує спалювання сухих рослин і сміття для здоров’я мешканців? 

Дихати димом з дня на день мало кому приємно і кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров’я навколишнє середовище. При спалюванні сміття особливо важко доводиться людям, що страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти, тонзиліти чи інші захворювання дихальних шляхів. Спалюючи суху рослинність, крім забруднення стану атмосферного повітря та довкілля, мешканці погіршують, як своє здоров’я, так і здоров’я сусідів й інших мешканців. Під час горіння вивільняються небезпечні канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, оскільки дим містить у своєму складі чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. Із тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатний викликати у людей онкологічні захворювання. Разом із димом у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Крім того, при спалюванні рослинних залишків існує ще одна проблема, яка полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що посилює забруднення атмосфери. При згоранні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людей (як-то формальдегіди, свинець, тощо).

image_810xs

Чи дозволяється спалювати у себе на присадибній ділянці чи поруч рослинні та тверді побутові відходи? 

Спалювання листя чи сміття є прямим порушенням українського законодавства, а саме:
               1. ст.50 Конституції України.
               2. ст.9,12 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища».
               3. ст.16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».
               4.п.п.3.6.14, 3.7.4 «Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій».
               5. п.п.3.6, 6.4.2 «Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах».
            6. Закону України «Про благоустрій у населених пунктах». Згідно з правилами благоустрою, діючими на території міста Ніжина, «Спалювання всіх видів відходів та вторинної сировини на території населеного пункту, а також спалювання сміття в контейнерах, урнах, на контейнерних майданчиках, у дворах і в сміттєзбірниках категорично забороняється».

Що загрожує паліям сухостою і сміття у себе на городі, в саду чи на території населених пунктів Солобковецької громади? 

Як свідчить практика, більшість паліїв – фізичні  особи. Хоча трапляється, коли розпалюють багаття  працівники на території підприємств, установ чи організацій. Особливо наші люди «полюбляють» розпалювати вогнище на газонах, присадибних ділянках, лісових просіках, складаючи посохлу городину, гілля дерев та кущів, опале листя. Ініціаторів несанкціонованого вогнища очікують значні штрафи. Приміром, для фізичних осіб сума  коливається від 340 грн. до 1360 грн., а для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн.

Що робити, якщо сусіди постійно палять сміття у себе на ділянці чи на прилеглій до домоволодіння території? 

Про виявлення фактів порушення можна повідомляти в поліцію за номером 102, а також надати зафіксовані фотофакти.
 

Якщо заборонено спалювати сміття, а змоги його вивезти на смітник немає, що робити? 

Самим ефективним, дієвим та безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодять довкіллю, є компостування. Компостну купу можна зробити на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не потрапляє пряме сонячне проміння. Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну шкаралупу, тощо. На додачу до цього, компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його властивості зберігатимуться ще 4 роки. Також корисним є використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Для вивезення сміття рослинного походження з будь-якої ділянки, до кого можна звернутись? 

Якісно та оперативно допоможе вирішити питання з прибирання та вивезення сміття поблизу приватних домоволодінь, підприємств, установ чи організацій комунальне підприємство «Побут Сервіс». Достатньо лише завітати до підприємства за адресою: с. Солобківці вул. Грушевського, 2, та замовити на платній основі послугу з  вивезення побутового сміття.

Шановні жителі Солобковецької ОТГ! Наш спільний громадянський обов’язок – шанобливо ставитися до природи та оточуючих. Якщо вам не байдужий екологічний стан громади, яким повітрям дихаєте ви та ваші діти – не залишайтесь осторонь цієї проблеми та використовуйте інші способи утилізації сухої рослинності, її залишків та опалого листя!