Осінньою порою під час листопаду та завершення робіт по збору врожаю найчастіше стаються випадки паління багать на території приватних домоволодінь. Багато громадян не замислюється над питанням шкідливості спалювання рослинних залишків для здоров’я людини та довкілля, хоча вона є надзвичайно небезпечною.

Вдихання диму від спалювання опалого листя та залишків рослинності завдає негативних наслідків здоров’ю людини. Листя дерев і будь-яка рослинність – це своєрідний природний фільтр, який очищає повітря та накопичує в собі різні шкідливі речовини.

Фото без описуПід час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У листі, яке тліє без доступу кисню, виділяється бенз(а)пірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Особливо це відчувають ті, хто хворіє на бронхіт, бронхіальну астму, риніт тощо. Якщо порівнювати масове спалювання листя з роботою промислових підприємств, то рівень забруднення атмосфери буде майже однаковий.

Нагадуємо, що 13.04.2020 року Верховна Рада Украі?ни ухвалила Закон Украі?ни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Украі?ни з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за діі?, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу».

Згідно з яким:

– забруднення повітря речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил каратиметься штрафом від 30 600 до 61 200 гривень або обмеженням волі до 3 років;

– знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом каратиметься штрафом від 91 800 до 153 000 гривень або обмеження волі від 2 до 5 років;

– випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах каратимуть штрафами від 3 060 до 6 120 гривень.

Закликаємо жителів області не допускати спалювання опалого листя, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря!

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації