Що б не отримати тяжкі травми під час розпилювання дерев необхідно знати деякі основні правила роботи з бензопилою, а саме:

  1. Пилу необхідно міцно тримати обома руками
  2. Великий палець має лежати під передньою рукояткою пили
  3. Забороняється стояти відразу за бензопилою, трохи збоку від пилки - оптимальне місце.
  4. Спина повинна бути випрямлена
  5. Ноги варто розставляти ширше
  6. Необхідно ставити бензопилу на гальма у разі пересувань (саме нехтування цим правилом призводить до серйозних травм).
  7. Слід починати пиляти кінцем шини
  8. Не пошкодуйте грошей на каску, окуляри та спец одяг, яка захистить вас від різів пилки.

Як користуватися бензопилою

Корисні поради з приводу правильно розпилювання дерев

Валка дерев

Не приступайте до валки дерев поодинці - це вкрай небезпечно. Необхідна наявність хоча б одного напарника. Для початку перегляньте дерево на наявність сухих гілок, які можуть впасти на вас. Далі огляньте місцевість і переконайтеся, що повалене дерево не зашкодить який-небудь поруч стоїть об'єкт і безперешкодно впаде. Приступаючи до роботи, станьте праворуч від дерева, бензопилу тримайте збоку (це знизить навантаження на руки і хребет). Процес валки дерева складається з подпила і основного підпил. Підпил здійснюється під кутом 45 градусів на глибину не більше чверті стовбура, далі здійснюється основний підпил. Коли дерево буде падати, ви повинні швидко вилучити інструмент. Існує багато повчальних відео про те, як правильно валити дерево, не полінуйтеся їх подивитися перед початком роботи.

На території ДП “Буське лісове господарство” відбудуться XXI обласні  змагання вальників лісу

Обрізка гілок

У разі якщо дерево повалено, необхідно стати ліворуч від стовбура і приступати до нижніх гілках. Різати слід носком шини, як верхнім, так і нижнім полотнами ланцюга. Якщо гілка товста і занадто велика, розбийте процес різання на кілька етапів (різати необхідно від кінця гілки до стовбура). Не забувайте враховувати той факт, що стовбур дерева може посунуться, покотитися, а це іноді призводить до травм, тому надійно зафіксуйте дерево вперед початком роботи.

Як вибрати бензопилу: моменти, на які варто звернути увагу

Догляд за бензопилою

Після закінчення роботи позбавтеся від тирси і різного сміття на ланцюгу. Далі перевірте натяг ланцюга і стан змащення для двигуна. Так само обов'язково перевірте стан повітряного фільтра, при необхідності почистіть його або поміняйте. Якщо бензопила використовується досить часто - не забувайте міняти такі швидкозношувані деталі як ланцюг, ведуча зірочка і шина.

Правила безопасности при работе с бензопилой