Сьогодні майже неможливо уявити повсякденне життя без електричної енергії. Електрика стала настільки звичною, що іноді ми забуваємо, що користуватися нею потрібно вкрай обережно, щоб уникнути небезпеки ураження електричним струмом та виникнення пожежі.

Перевантаження електромереж - фактор виникнення побутових пожеж. Новини  Покровська і Донбасу | POKROVSK.NEWS

Однією з основних причин виникнення пожеж є порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок. Внаслідок цього щороку в Андрушівському районі виникає велика кількість пожеж.

Джерелом запалювання при порушенні правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок є коротке замикання, перевантаження, великі перехідні опори тощо. 

Серед причин виникнення пожеж, які пов'язані з електромережами, найбільш розповсюдженими є:

- Коротке замикання. Воно виникає при надмірних чи тривалих перевантаженнях або через механічне пошкодження ізоляції між дротами. При цьому різко збільшується сила струму і кількість теплоти, що призводить до загоряння ізоляції і горючих предметів, що знаходяться поруч від розплавлених частинок металу дроту, які розлітаються довкола. 

- Поганий контакт, який виникає через послаблення або окиснення контакту і призводить до ослаблення сили струму. Запобіжники в такому випадку не спрацьовують. Через це виникає місцевий перегрів, який може призвести до пожежі.

- Перевантаження мережі, коли в неї підключають електроприлади з більшою загальною потужністю, ніж та, на яку розраховано мережу. Тривалі перевантаження призводять до руйнування ізоляції, виникненню короткого замикання та пожежі.

 

У більшості випадків виникненню пожежі можна й необхідно було запобігти. Тому під час користування електроенергією в побуті потрібно дотримуватися наступних правил:

- Захист від коротких замикань. Для цього автомати та пробкові запобіжники повинні бути справними і заводського виготовлення.

- Необхідно слідкувати за станом ізоляції електропроводів електроприладів, забезпечуючи їхній своєчасний ремонт.

- Не використовувати в побуті саморобні електроприлади.

- Виключити можливість доступу дітей до електроприладів та відкритих розеток.

- Бути обережним при користуванні електроенергією у вологих приміщеннях та у приміщеннях із земляною, цегляною і бетонною підлогою.

- Електронагрівальні прилади, телевізори, побутові електроприлади та апаратура повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення.

- Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів та будівельних конструкцій має становити не менше 0,25 м.

Пожежна безпека у побуті | Біла Церква - офіційний сайт

Під час користування електрикою в побуті забороняється:

1. Прокладати електричні проводи і кабелі транзитом через пожежовибухонебезпечні зони.

2. Експлуатувати кабелі і проводи з ізоляцією, що пошкоджена або втратила в процесі експлуатації захисні властивості.

3. Залишати без нагляду кабелі та проводи з неізольованими струмопровідними частинами.

4. Застосовувати саморобні подовжувачі.

5. Застосовувати для опалення приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання або лампи розжарювання.

6. Користуватися пошкодженими розетками, вимикачами та іншими електровиробами.

7. Підвішувати світильники безпосередньо на струмопровідні проводи, обгортати електролампи і світильники папером, тканиною та іншими горючими матеріалами, експлуатувати їх зі знятими ковпаками (розсіювачами).

8. Використовувати електроапаратуру та прилади в умовах, що не відповідають вказівкам (рекомендаціям) підприємств-виготовлювачів.

9. Залишати без догляду увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори тощо.

10. Використовувати вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу та інших предметів, заклеювати ділянки електропроводки папером чи тканиною.

11. Застосовувати для електромереж радіо- та телефонні проводи.

12. Використовувати побутові електронагрівальні прилади (праски, чайники, кип'ятильники тощо) без негорючих підставок.