З настанням весни мешканці громади виходять на природу: розпочинаються весняно-польові роботи на присадибних ділянках та городах. Люди їдуть подихати свіжим повітрям, поспілкуватися з друзями біля вогнища, помилуватися пробудженням природи тощо. Все це є чудовим відпочинком. Часто невід’ємною частиною подібного дозвілля стає вогнище, в якому спалюють торішнє листя, суху траву, дрібне сміття, а також смажать шашлики та картоплю.

Опале листя: спалювати чи компостувати? - YouTube

Прикро тільки, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи. Адже недбало кинутий недопалок цигарки, іскорка від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем можуть стати причинами виникнення масштабних пожеж, ліквідовувати, які нерідко доводиться силами численних загонів аварійно-рятувальних підрозділів.

Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, знищуються гнізда птахів та їх молодняк, страждають дикі звірі (зайці, лисиці та інші).

Такі пожежі завдають великої шкоди навколишньому середовищу. При згоранні 1 т рослинних залишків у повітря надходить близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять: пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.