В громаді загострилася ситуація з підпалом торішнього листя, трави та сміття. В кожному населеному пункті громади стоїть рясний смог, що неможливо пройти не те, що в магазин, а вийти з будинку на вулицю. З цього приводу працівники сільської ради, екологія та поліція буде виявляти порушників та штрафувати. Тому радимо торішнє листя і траву не палити, а вивозити на сміттєзвалище або компостувати. Як компостувати, четайте далі?!

Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних для рослин хімічних сполук. Щорічне прибирання листя призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, у садах.

Компостування гною і біопрепарати для вуличних туалетів

         Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. В основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне, тому що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.

Використовувати компост як добриво можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневого підживлення дерев і кущів.

         Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя, не стійте осторонь, пояснюйте, що цього робити не можна.