Прийшла весна. В цей період чимало громадян планують виїхати з рідними та друзями на природу. Дуже часто, особливо зараз, коли ми живем за карантинними правилами, для відпочинку люди вибирають ліс та його зелені насадження. Однак, буває й таке, коли перебування в лісових масивах завершується їх забрудненням, знищенням дерев, кущів, а найстрашніше - лісовими пожежами. Тому відпочивальникам не слід забувати про обережність.

63

В лісах вже розпочався пожежонебезпечний період, тому лісівники нагадують, що в період високої пожежної небезпеки не варто розводити вогнища у необладнаних для відпочинку місцях. Це може призвести до виникнення лісової пожежі. Краще скористатися рекреаційними пунктами, які спеціально для відпочиваючих облаштували наші працівники. Тут є все, що необхідно для комфортного, а, головне, для безпечного відпочинку. Особливо треба бути обачними у вітряну погоду.

Також варто обережно поводитися з сірниками та недопалками. Саме необережно кинуті сірники частіше за все стають причинами великих пожеж. Крім цього не варто користуватися у лісі різними піротехнічними виробами. Не слід забувати і про те, що ви залишите після свого відпочинку. Не смітіть у лісі! Зберіть після себе пакети, пляшки та інше. Окрім того, що це шкодить природі, деяке сміття може стати небезпечним для вас та інших відпочивальників.

Ще одну небезпеку несуть у собі плазуни, комахи та рослини. Саме в період з травня по липень комахи та плазуни найбільш активні та можуть нанести значну шкоду. Теж саме й з рослинами, цвітіння деяких з них може викликати алергічні реакції. Отже, проводячи час на природі з родиною чи друзями, слід бути обережними і виконувати ці нескладні правила. Тоді відпочинок залишить по собі лише приємні враження. А зелені насадження будуть радувати ще не одне покоління відпочиваючих.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст «бережить природу в?д пожеж! y пожеж випадку 101 телефонун»

Лісівники проводять чергування та патрулювання лісових масивів. Та все ж будьте свідомими та відповідальними, і для відпочинку використовуйте спеціально відведені місця.

Пам’ятайте і про те, що за порушення протипожежних правил у лісі встановлено штрафи до 270 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а за пошкодження лісу через пожежу – до 900 таких мінімумів.

Отож відпочивайте радісно і безпечно!