Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури активно реалізовується функція нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

Так, упродовж 8 місяців 2021 року систематично проводились перевірки в діяльності Хмельницького (Ярмолинецького) районного сектору №10 філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області щодо виконанням покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких виявлялись порушення вимог Кримінально-виконавчого кодексу, Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про пробацію».

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про пробацію» завданням пробації є підготовка досудових доповідей щодо обвинувачених та направлення їх до суду для об’єктивного розгляду кримінальних проваджень.

Водночас, в ході проведення перевірки встановлено, що Хмельницьким (Ярмолинецьким) районним сектором №10 під час виконання вказаного завдання при підготовці досудових доповідей, надане законом право щодо відвідування обвинувачених за місцем їх проживання або перебування, роботи або навчання не реалізовувалось, що є порушенням вимог пункту 3 частини 2 статті 72-1 Кримінального процесуального кодексу України.

Окрім цього, за результатами вивчення матеріалів особових справ осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних органом пробації неналежної профілактичної роботи із особою, яка перебувала на обліку вчинено новий умисний корисливий злочин проти власності, за який його засуджено до реального покарання у виді позбавлення волі.

Окрім того, непоодинокими є факти не долучення до особових справ засуджених характеризуючих матеріалів, несвоєчасного направлення Хмельницьким (Ярмолинецьким) районним сектором №10 філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області досудових доповідей щодо обвинувачених до суду, що унеможливлювало здійснити розгляд кримінальних проваджень у розумні строки та інші порушення.

За результатами проведених перевірок Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури на адресу органу пробації, в порядку ст.26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 2 вказівки про усунення виявлених порушень та недопущення їх у майбутньому.

 

Прокурор Ярмолинецького відділу

Хмельницької окружної прокуратури                                        Вікторія Гуменна