Завтра, 31 серпня о 13:00 год. в приміщені Солобковецької сільської ради комунальним підприємством "Побут сервіс" будуть проведені громадські обговорення стосовно підвищення тарифів на централізоване водопостачання в Солобковецькій громаді. Запрошуємо абонентів на обговорення та до співпраці.

Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання, централізоване  водовідведення та розміру плати за абонентське обслуговування послуг централізованого  водопостачання та централізованого водовідведення КП «ТЖКП»

Повідомляємо, що на зміну вартості окремих складових структури тарифів на централізоване водопостачання впливають чинники, які не залежать від підприємства, а саме: збільшення або зменшення мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податків, зборів, платежів, підвищення або зниження цін (тарифів) на реагенти, паливно-енергетичні ресурси.

Тому приведення тарифів на централізоване водопостачання до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивним та необхідним заходом для належного функціонування підприємств, що забезпечують споживачів питною водою та послугами водовідведення.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері житлово-комунальних послуг, є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

Згідно з частинами другою та четвертою статті 10 Закону «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» тарифи на комунальні послуги суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання на суміжних ринках повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих планованих витрат на їх виробництво з урахуванням планованого прибутку. Встановлення тарифів на комунальні послуги, нижчих за розмір економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, не допускається і може бути оскаржено в суді.

Розрахунок тарифів був здійснений відповідно до Постанови КМ України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», які будуть покривати економічно обґрунтовані витрати в собівартості цих послуг. Тарифи сформовано з урахуванням:

  • річних планів діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2021 рік;
  • норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів і фактичних витрат електроенергії за попередні періоди;
  • індивідуальних технологічних нормативів використання питної води;
  • положень Галузевої угоди, Колективного договору підприємства, Закону України
  • «Про оплату праці», Закону України « Про державний бюджет України на 2020 рік» ;
  • Податкового кодексу України та ін.

Про намір здійснити коригування діючих тарифів на послуги з централізоване  водопостачання та централізованого водовідведення | Новини | Баштанська  міська територіальна громада

Щодо різного рівня тарифів на централізоване водопостачання

Формування тарифів на централізоване водопостачання  здійснюється ліцензіатами відповідно до річних планів ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання, економічно обґрунтованих планованих витрат, визначених на підставі державних та галузевих нормативів витрат ресурсів, з урахуванням фактичних даних та основних особливостей технологічних процесів конкретного виробництва, техніко-економічних розрахунків, кошторисів з урахуванням ставок податків, зборів, платежів, цін (тарифів) на матеріальні ресурси та послуги у планованому періоді.

Слід зазначити, що специфіка господарської діяльності підприємств, що забезпечують послугами з централізованого водопостачання та водовідведення споживачів різних регіонів України, базується на різних чинниках, які об’єктивно впливають на фінансові результати діяльності цих підприємств та рівень тарифів. Різний рівень тарифів на підприємствах водопостачання значним чином залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг, а саме: від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів, якості води в джерелі водопостачання, технології очищення, обсягу реалізації послуг водопостачання, стану основних фондів, розгалуженості комунікацій та багато інших факторів, які впливають на величину собівартості тарифів.  Найвищий рівень тарифів у ліцензіатів, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, велику протяжність мереж.

Підприємство КП «Побут сервіс» забезпечує господарсько-питне водопостачання в 6 населених пунктах громади, за рахунок експлуатації 9 артезіанських свердловин, понад 60 км. водопровідних мереж. До складу системи водопостачання господарства входять 2 водопровідні насосні станції ІІ підйому, тобто, вода видобувається з артезіанських свердловин, глибина яких становить 50-100 метрів під тиском подається в розподільчу водопровідну мережу с. Солобківці, яка становить 28 км. Наша вода має приємний смак, відсутність будь-якого запаху та кольору. Оптимальний вміст мінеральних речовин робить її фізіологічно повноцінною. Підземні джерела надійно захищені від біологічного, хімічного та радіаційного забруднення.

Якщо з кранів інколи витікає вода характерного жовтого кольору, це означає, що у водопровідні мережі виникли якісь проблеми: порив, у будинку проводились профілактичні або інші роботи, відкривались та закривались засувки. Також потрібно провести заміну внутрішньо будинкових мереж водопостачання, адже вони експлуатуються  з моменту здачі будинків та прийшли в непридатність через окислення внутрішніх стінок водопроводів. Заміна внутрішньо будинкових мереж водопостачання до компетенції підприємства.