Для більшості власників приватних будинків перед початком опалювального сезону стає досить актуальним питання: як підготувати будинок до зими, щоб не тільки ефективно його обігрівати, але й істотно при цьому заощадити. Сьогодні печі вже не є єдиними джерелами тепла, а справжній комфорт в приміщенні досягається за рахунок більш складних технічних пристроїв. Однак, щоб заощадити на опаленні, важливо не просто встановити найсучасніші системи обігріву, а й забезпечити їх кваліфіковане обслуговування. Також важливо перевірити конструкцію будинку на предмет витоків тепла і вчасно їх усунути.

Пошук і усунення витоків тепла

У кліматичних умовах нашої країни проблема теплоізоляції і витоків тепла повинна бути вирішена грамотно і своєчасно. Саме від цього залежить комфорт мешканців в холодну пору року. Втрати тепла можуть бути обумовлені теплопровідністю або конвекцією. У першому випадку теплова енергія передається з холодних областей будови в теплі і навпаки. А при конвекції відбувається змішування холодного вуличного повітря з прогрітим повітрям всередині приміщень.

У більшості випадків причини витоків тепла такі: будівельний брак, наскрізні тріщини в брусах або колодах, щілини, що з'являються в результаті усадки будинку, неправильно підібрані та встановлені теплоізоляційні матеріали, відсутність якісної пароізоляції, перевернута камінна або вентиляційна тяга.

Шукаємо витоки тепла

Знайти витік тепла можна самостійно - для цього потрібно візуально або за допомогою руки виявити місця, звідки дме (зазвичай це щілини в стінах і старих вікнах, отвори дверей). Якщо ж це неможливо, необхідна допомога фахівців - вони допоможуть виявити точні місця витоків тепла за допомогою тепловізора або так званої теплодвері. Дослідження ґрунтується на методі накопичування тиску всередині будинку, в результаті якого і проявляються місця теплових втрат.

Пошук витоків тепла за допомогою тепловізора

Энергоаудит: продажа, цена в Харьковской области. трубы  теплогидроизолированные от "ООО «Бурэнерго»" - 25409152

Утеплення будинку

На сьогоднішній день використовуються два методи усунення втрати тепла в приватному будинку:

  1. Косметичний метод - передбачає конопатку стін і заміну теплоізоляційних панелей;
  2. Капітальний метод - здійснюється розбирання конструкцій і фактичне усунення дефектів.

Складність виконання всіх робіт з усунення теплових витоків залежить від типу будови і помилок, допущених будівельниками в ході його зведення. Технологія утеплення може бути внутрішньою чи зовнішньою. Зсередини утеплювач, як правило, встановлюється під захисно-опоряджувальні шари з гіпсового волокна або гіпсокартону.

Однак найбільш ефективним вважається зовнішнє утеплення будинку, оскільки тут важливо дотримуватися вимог до облаштування пароізоляції і вологозахисту. Як утеплювач можуть бути використані теплоізоляційні плити з пінопласту, пінополіуретану, мінеральної та кам'яної вати. Потім фасад будинку облаштовується звичним чином: за допомогою декоративної штукатурки поверх теплоізоляційної системи (технологія «мокрий фасад»). Вибір утеплювача залежить від вихідної товщини стін, результатів тепловізорного дослідження та бюджету самого господаря будинку.

Гідроізоляція

Гідроізоляція в процесі утеплення важлива в разі будь-якого будинку - як кам'яного, так і дерев'яного або з піно-, газобетону. Це дозволяє внутрішнім і зовнішнім поверхням будинку не реагувати на коливання вологості.

Гідроізоляційна система включає в себе: мембрану між каркасною стіною і цоколем (це може бути гідрозол, бікроеласт або рубероїд), злив (застосовується у випадку, якщо товщина цоколя більше товщини стін), повітряний прошарок (він забезпечує циркуляцію повітря усередині шару утеплювача і перешкоджає накопиченню в ньому вологи).

Готуй сани влітку

Перевірка будинку на предмет витоків тепла, так само як і його утеплення, повинні здійснюватися в теплу пору року до настання холодів. Це обумовлено тим, що сухе тепле повітря забезпечує високу якість робіт, а всі використовувані при цьому матеріали не піддаються впливу вологи - до настання холодів їм достатньо часу для висихання і просушування.

Якщо ж знадобилася екстрена теплоізоляція будинку, то краще утеплити будинок зсередини. Для цього можна використовувати теплоізоляційні панелі з одного гладкою стороною, на яку згодом можна нанести декоративний шар або поклеїти шпалери.

Чим опалювати приватний будинок

 

Как правильно топить камин, простая методика для всех, советы от экспертов

При будівництві будинку виникає безліч проблем, найбільш гостра з яких - чим опалювати будинок, щоб підвищити теплову ефективність будови і одночасно знизити фінансові витрати. Найбільш популярним є автономне опалення, тому що найчастіше можливість підключення приватних будинків до централізованих опалювальних систем відсутня. Однак і в цьому випадку важливо правильно визначитися з типом опалювальної системи.

Для багатьох власників приватних будинків можливість підключення до газопостачання забезпечувала доступність теплового агента, а значить - відмінну можливість опалення газом. Однак на увазі зростання цін на різні види палива раціональність використання таких способів обігріву дещо знизилася.

В даний час існує безліч альтернативних способів обігріву, які дозволяють не лише повноцінно обігріти задану площу, але і значно знизити витрати на опалення.

Пічне опалення (дровами)

 

Димить грубка в будинку що робити, причини задимлення при відкритті дверцят  і інші, відео та фото - Поради інженера

Такий спосіб обігріву приміщень актуальне для осіб, чиї будинки розташовані далеко від газопроводу і відсутня можливість підключення до нього. Система опалення дровами вважається ідеальним варіантом як з економічної, так і з екологічної точки зору. Принцип її роботи простий: встановлюється піч, закладаються і підпалюються дрова, а в процесі їх горіння нагрівається пічне обладнання. Піч віддає тепло і повітря всередині приміщення також нагрівається. Головними перевагами пічного опалення є:

  • швидкий розігрів;
  • немає необхідності в купівлі дорогого обладнання;
  • надійність конструкції і можливість її тривалої експлуатації;
  • доступна вартість горючого матеріалу (дров).

Особливістю дров'яних печей є їх конструкція, що забезпечує більшу тепловіддачу і тривалий час роботи від одного завантаження. Також в таку систему можна вбудувати котел - тоді будинок буде забезпечений і гарячою водою.

Обігрів приватного будинку за допомогою твердого палива (вугілля)

Для обігріву будинку за допомогою вугілля знадобиться спеціальне обладнання. Котли, що працюють на твердому паливі, оснащені датчиками, які регулюють температуру опалення. А скоротити кількість шкідливих речовин, що виділяються в результаті згоряння, дозволить використання кам'яного вугілля.

Конструкція твердопаливного котла складається з топки, теплообмінника і колосника. У виробництві теплообмінника може бути використаний чавун або сталь, тому кінцева ціна агрегату залежить саме від цього - сталеві котли дешевше, однак чавунні конструкції більш довговічні.

Схема отопления частного дома при помощи твердотопливного котла


Схема опалення приватного будинку за допомогою твердопаливного котла
 

До достоїнств котлів для твердого палива слід віднести також їх надійність і високий рівень тепловіддачі. До того ж, така система опалення не вимагає обов'язкового підключення до електромережі.

Опалення пеллетами і брикетами

Паливні пеллети і брикети відносяться до розряду екологічно чистого біопалива. Пеллети - це паливні гранули (діаметром 6-8 мм, довжина - до 5 см), що виготовляються з торфу, деревних відходів та неякісної деревини, також можуть використовуватися відходи сільського господарства: солома, лузга та ін. Брикети виготовляються з такої ж сировини, але з іншою технологією обробки - пресування, без гранулювання.

Двухтопливный комбинированный котел на пеллетах и дровах


Твердопаливний комбінований котел на пеллетах та дровах

Для опалення житлових будинків використовують високоякісні білі і сірі пеллети. Вони можуть використовуватися в спеціальних котлах, печах і камінах, обладнаних для подачі і спалювання пеллет. Варто відзначити, що пеллетні котли досить прості в обслуговуванні і не вимагають постійного нагляду. Паливні брикети можна використовувати в звичайних печах, що робить їх більш доступним видом палива.

Використання електрики в обігріві заміського будинку

В умовах технологічного прогресу проблема опалення вирішується швидко і ефективно безліччю способів. Не можна обійти увагою і обігрів приватного будинку за допомогою електрики. Принцип роботи такої системи опалення полягає в нагріванні води і надалі її використанні для тепловіддачі.

Электрическая система отопления частного дома

Електрична система опалення приватного будинку

 

Облаштування електричної системи обігріву припускає установку котла, в якому буде нагріватися вода, і теплопровідних елементів у вигляді труб і радіаторів, за якими нагріта вода буде циркулювати всередині будинку. Вибір котла залежить від параметрів приміщення, куди планується його встановити. Він може бути настінним або підлоговим, а також одно- або двоконтурним. Одноконтурні котли використовуються лише для обігріву приміщень, а двоконтурні пристрої забезпечують і обігрів приміщень, і наявність гарячої води для побутових потреб.

Також до альтернативних електричних обігрівачів можна віднести: бойлери з примусовою системою циркуляції, масляні радіатори, інфрачервоні обігрівачі й випромінювачі.

Запобіжні заходи під час використання та експлуатації обігрівального обладнання

Незалежно від способу обігріву приміщеня приватного будинку, важливо дотримуватися певних правил і дотримуватися запобіжних заходів:

  • не використовувати обігрівальні елементи для сушіння мокрого одягу;
  • виключити можливість пролягання електричних проводів на легкозаймистих покриттях і предметах;
  • не використовувати занадто довгі чи короткі подовжувачі;
  • не залишати електричні обігрівальні пристрої включеними на ніч.

Якщо для обігріву будівлі використовується котельне обладнання на основі дров або вугілля, правила його безпечної експлуатації наступні:

  • поблизу розпеченої печі/котла не повинні знаходитися горючі і легкозаймисті речовини;
  • слід виключити ймовірність потрапляння іскор на підлогу, встановивши біля дверцят агрегату металеву пластину; в іншому випадку це може призвести до займання підлогового покриття і пожежі;
  • забезпечити достатню вентиляцію будівлі для евакуації продуктів горіння і небезпечних речовин.

Таким чином, дотримуючись простих правил вибору і використання теплових агентів для приватного будинку, ви зможете забезпечити собі комфортну температуру всередині приміщень незалежно від екстремальності погодних умов. А якісна теплоізоляція зовнішніх і внутрішніх поверхонь, так само як і усунення місць витоків тепла, дозволять не тільки підвищити ефективність систем обігріву, але й мінімізувати фінансові витрати, що в поточній економічній ситуації є ключовим фактором при виборі енергоносія.