У зв’язку з військовими подіями на сході нашої держави, ескалацією напруженості та загрози широкомасштабних військових дій останнім часом стає актуальним питання щодо укриття населення громади в захисних спорудах цивільного захисту. 

 

 

Укриття населення в захисних спорудах є найбільш надійним способом захисту від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. В залежності від захисних властивостей ці споруди поділяються на сховища (бомбосховища) і протирадіаційні укриття (ПРУ).

Фонд захисних споруд громади на 01.01.2022 року складає 2 захисні споруди протирадіаційні укриття (ПРУ), які знаходяться в с. Солобківці, а також найпростіші укриття, що забезпечує захист населення громади.  Сховищ (бомбосховищ) на території громади немає.

Протирадіаційне укриття (ПРУ) – негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості. Дані укриття на території громади розміщуються в підвальних приміщеннях будівель та споруд (в переважній більшості - в підвальних приміщеннях багатоквартирних житлових будинків).
А раптом війна: захисні споруди у Тернополі позначать спеціальними  табличками – Новини Тернополя і області - За Збручем

Крім того, для захисту людей можуть застосовуватися найпростіші укриття.

Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Протирадіаційні укриття та найпростіші укриття можуть бути використані для захисту людей від непрямої повітряної загрози та при артобстрілах від осколкового ураження.

При повітряній небезпеці у якості найпростіших укриттів використовуються також відкриті земляні щілини, природні заглибини (яри, балки).

Переліки ПРУ для укриття працівників працюючих змін об’єктів господарювання, учнів загальноосвітніх закладів, персоналу і пацієнтів медичних закладів та населення приведено нижче.

Варто відмітити, що основу укриття населення громади становлять найпростіші укриття – підвальні приміщення житлових будинків за місцем проживання.

Використання в якості найпростішого укриття вашого особистого підвального чи напівпідвального приміщення (в сільській місцевості – погреба) може забезпечити зменшення опромінення у 50-100 разів, як і у типовому протирадіаційному укритті. Для цього лише варто ущільнити дверні пройми.

Саме тому постає актуальним питання про приведення підвальних приміщень житлових будинків у належний стан: прибирання від сміття та бруду, звільнення захаращених проходів та виходів, ремонт дверей, відновлення освітлення, тощо. Ці заходи повинні бути проведені житлово-експлуатаційними працівниками та населенням у найближчі терміни. І, звісно, що вагома доля у виконанні цих заходів залежить від населення.

Не слід забувати і про основні правила при укритті в захисних спорудах.

Особи, що укриваються, повинні прибути у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом води та продуктів, при собі мати особисті документи та найбільш необхідні речі, прилади освітлення (електричні ліхтарі). Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

Захисні споруди слід організовано, без паніки. Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді, повинні виконувати всі вказівки керівника і особового складу обслуговуючого формування захисної споруди, що стосується перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

У захисній споруді забороняється палити, шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки, не слід ходити по приміщеннях без особливої необхідності, слід дотримуватись дисципліни, якнайменше рухатись.

Для отримання консультативної допомоги у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій (у тому числі пов’язаних з терористичним актами та воєнними діями) ви можете звернутись до Солобковецької сільської ради за телефоном +38(068)32-82-636. Отримати термінові довідки по даних питаннях можливо за телефонами оперативних чергових служби надзвичайних ситуацій – «101» та відділення поліції – «102». Термінова медична допомога надається цілодобово за телефоном «103».

Варто наголосити на тому, що зважаючи на масову відмову від проводового радіомовлення та ліквідацію радіоліній до значної частини населених пунктів, система оповіщення по проводовому радіо стає малоефективною. Тому, отримувати постійну інформацію щодо погіршення погодних умов, загрозу або виникнення надзвичайної інформації на території Хмельницької області Ви зможете, придбавши ефірний радіоприймач та налаштувавши його на УКХ – діапазон 67-72 МГц або FM – діапазон 88-108 МГц/.