Енергосистема України стала частиною енергосистеми Європи — Герман Галущенко. Україна приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E на рік раніше запланованого.

Про це написав міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у facebook.

* Сьогодні на енергетичній мапі Україна стала частиною ЄС. Наша енергосистема відтепер є частиною об’єднаної енергосистеми Європи”, - повідомив Герман Галущенко.

Він нагадав, що національна енергосистема від’єдналася від систем росії та Білорусі 24 лютого, за декілька годин до початку війни.

* Так співпало, але за цим співпадінням стояло прагнення росії завадити євроінтеграції України, «заборонити» нам рух до ЄС. Прагнення заборонити нам бути вільними і самостійно обирати своє майбутнє і свої союзи. Вони вважали, що українська енергосистема «впаде». Що нам не вистачить потужностей для забезпечення потреб України у воєнний час. росія захопила і бомбила наші станції, в тому числі атомні, наражаючи світ на ризик атомної катастрофи. Але українська енергосистема вистояла. Всюди, де було можливо, наші енергетики забезпечували людей електроенергією - військових і цивільних, домогосподарства і підприємства”, - зазначає міністр.

ОЕС України довела свою надійність і стабільність, пропрацювавши ізольовано 21 день, замість запланованих 3-х.

* Сьогодні ми приєдналися до ENTSO-E, на рік раніше графіку. Україна і Європа становлять тепер єдиний енергетичний простір. Єдиний енергетичний «фронт», де ми підсилюємо одне одного”, - заявив Герман Галущенко.

Він наголосив, що значимість цієї події важко переоцінити.

* Я щиро вдячний нашим європейським партнерам, які зробили все можливе, щоб об’єднання української енергосистеми з європейською відбулося максимально швидко,а також всім енергетикам України за роки тяжкої праці і дні міцності, які довели надійність нашої енергосистеми та нашу волю до результату”, - підсумував Герман Галущенко.