На виконання Закону України від 26.01.2022 р № 2008-IX «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, та запровадження мінімального розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів».

БПД.png

Урядом постановою від 03.05.2022 року №531 внесено зміни до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року № 189.

Відповідно до внесених змін тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. До внесення вказаний змін розмір такої допомоги розраховувався як різниця між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним  сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Середньомісячним сукупним доходом сім’ї є обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім’ї, одержаний ними протягом попередніх шести місяців. Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги.

Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років тепер становитиме 2100 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн.

Також передбачено проведення з 1 січня 2022 року перерахунку розміру тимчасової державної допомоги, виплату якої було проведено у січні – травні 2022 року, із урахуванням виплачених сум цієї допомоги.

Порядок призначення допомоги

Тимчасова державна допомога призначається у разі, коли:

відомості про одного з батьків (платника аліментів), внесено до Єдиного  реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів; 

стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років. Проте, така допомога не призначається, якщо:

дитина перебуває під опікою чи піклуванням або на повному державному  утриманні;  

відсутні відомості про одного з батьків (платника аліментів) у Єдиному реєстрі боржників;

заявник у місячний строк не подав необхідних документів, які додаються до заяви. 

Тимчасова допомога призначається та виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину (далі - одержувач), структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад міст обласного значення, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення). 

Заяви з необхідними документами приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади (далі - посадові особи виконавчого органу) та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх відповідному органу соціального захисту населення. 

Для призначення тимчасової допомоги подається:

заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

копія свідоцтва про народження дитини; 

декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням  усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи  кожного члена сім’ї). 

Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків  кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а  також перебування на строковій військовій службі;

повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено. 

У разі поновлення виплати аліментів один з батьків зобов’язаний в триденний строк письмово повідомити про це органу соціального захисту населення для припинення виплати (перерахунку) раніше призначеної тимчасової допомоги.

Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців починаючи з місяця, в  якому подано заяву з усіма необхідними документами. У разі коли до заяви не  додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє одержувачу про те, які документи повинні бути подані протягом місяця.

Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги   приймається протягом 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.

У разі встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для дитини    відповідного віку розмір тимчасової допомоги перераховується без звернення одержувача з місяця, в якому набрав чинності закон, що встановлює новий розмір прожиткового мінімуму.

Виплата тимчасової допомоги припиняється у разі:

  1. встановлення місця проживання (перебування) особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду;

  2. виявлення обставин, що свідчать про можливість одного з батьків утримувати свою дитину;

  3. досягнення дитиною 18-річного віку;

  4. виконання в повному обсязі зобов'язань одного з батьків щодо сплати  аліментів у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон;

  5. влаштування дитини до відповідної установи (закладу) на повне державне утримання;

  6. скасування або визнання усиновлення недійсним;

  7. усиновлення дитини (чоловіком матері або дружиною батька);

  8. відмови від стягнення аліментів;

  9. добровільного виконання рішення суду особою, зобов'язаною сплачувати аліменти;

  10. скасування в установленому законодавством порядку рішення суду щодо стягнення аліментів;

  11. смерті дитини, якій була призначена тимчасова допомога;

  12. смерті одного з батьків, зобов'язаного сплачувати аліменти, або визнання  його в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошення померлим;

  13. позбавлення в установленому порядку одного з батьків, який утримує дитину, батьківських прав;

  14. відібрання дитини від одного з батьків, який утримує дитину, без позбавлення батьківських прав;

  15. встановлення над дитиною опіки чи піклування;

  16. сплати аліментів одним з батьків.

Про виникнення зазначених обставин одержувач зобов'язаний повідомити у десятиденний строк орган соціального захисту населення. Виплата тимчасової допомоги припиняється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникла одна із зазначених обставин.

У разі коли одержувачем навмисно подано недостовірні відомості чи  приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на  тимчасову допомогу та визначення її розміру, а також у разі неповідомлення або невчасного повідомлення про виникнення обставин, за яких виплата тимчасової допомоги припиняється, на наступний строк допомога може бути призначена не раніше ніж через 12 місяців з місяця виявлення порушення (виникнення  обставин).

Тимчасова допомога виплачується шляхом перерахування коштів одержувачу або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта” за місцем його проживання або на його особовий рахунок, відкритий в установі уповноваженого банку.

 

Головний юрист сектору

“Ярмолинецьке бюро правової допомоги”              Наталія КОСТЮК