Через війну багато українців втратили житло. Аби забезпечити житлом вимушених переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили, Уряд ініціював соціальну програму «Прихисток».

Програма діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», яка набрала чинності 22 березня 2022 року.

Перед початком опалювального сезону у людей, які надають своє житло, почало виникати питання, чи не вплинуть виплати за програмою “Прихисток” на призначення їм субсидії на житлово-комунальні послуги.

Як наголошують у Департаменті соціального захисту населення ОВА, при призначенні житлової субсидії на опалювальний період 2022/2023 суми  компенсації за програмою “Прихисток” до сукупного доходу не враховуються, отже жодним чином не впливають на розмір субсидії.

Зауважимо, що відповідно до рішення КМУ, власникам житла, які надають його вимушеним переселенцям, за травень компенсовано 137,5 млн грн. А нещодавно такі витрати почали компенсовувати і юридичним особам. Зокрема, Уряд виділив з резервного фонду Держбюджету понад 126,2 млн грн на відшкодування комунальних витрат за квітень громадам, які безоплатно прихистили переселенців у комунальних та державних закладах, а також приватних закладах освіти. Відповідне розпорядження прийняв Уряд під час засідання 26 липня.

Компенсація від держави йде на покриття витрат на воду, світло, газ, вивезення сміття, а також купівлю дров, пелет і вугілля.

Дякуємо усім, хто долучився до програми “Прихисток” та допомагає нашим громадянам налагодити життя! Також запрошуємо тих, хто хоче підтримати цю важливу ініціативу, реєструватися на сайті https://prykhystok.gov.ua/