Хмельницькою окружною прокуратурою вживаються заходи з метою приведення розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності територіальних громад Хмельницького району у відповідність до вимог законодавства.

Так, в ході опрацювання відкритих джерел інформації встановлено, що в 2009 році фізичній особі із земель державної власності ( на даний час земельні ділянки комунальної власності Солобковецької територіальної громади) надано в оренду 3 земельні ділянки сільськогосподарського призначення, загальною площею 49,2 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із загальним розміром орендної плати в сумі 19 тис. грн.

Законодавцем в Податковому кодексі України визначено, що орендна плата за використання земель державної власності безпосередньо пов’язана із розміром нормативної грошової оцінки відповідних земель, що є однією із умов визначення справедливої плати за оренду земель, яка є однією із основних статей доходів місцевих бюджетів і становить суспільний інтерес для всієї територіальної громади.

В порушення вимог земельного та податкового законодавства, орендарем самостійно не було проведено нормативно-грошову оцінку земельних ділянок, не взято до уваги загальнонаціональну (всеукраїнську) нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення, внаслідок чого не вжито заходів щодо приведення розміру орендної плати у відповідність до вимог законодавств, а також проігноровано пропозиції територіальної громади щодо внесення відповідних змін в договори оренди земельних ділянок.

Враховуючи, що використання земель із заниженим розміром орендної плати необґрунтовано ставить орендаря в привілейоване становище порівняно з іншими добросовісними користувачами, які використовують землі, що розташовані в на території Солобковецької сільської ради, на підставі договорів оренди, які відповідають вимогам законодавства, та відповідно бюджет територіальної громади недоотримує значні кошти, Хмельницькою окружною прокуратурою до Ярмолинецького районного суду було заявлено позови про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок, які розглянуто та задоволено в повному обсязі.

За результатами вжиття Хмельницькою окружною прокуратурою заходів представницького характеру, збільшено розмір орендної плати за оренду 3 земельних ділянок сільськогосподарського призначення майже на 100 тис. грн.   

Прокурор Ярмолинецького відділу 

Хмельницької окружної прокуратори Ірина АНАНЬЄВА 

Фото без опису