Відповідно до Закону України “Про безоплатну вторинну правову допомогу” особи, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, мають право на безоплатну правову допомогу.

Зокрема, такі особи можуть отримати як безоплатну первинну правову допомогу, яка передбачає надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), так і безоплатну вторинну правову допомогу, а саме: здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру, з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів, в тому числі, встановлення факту народження.

Для отримання зазначених послуг до органів безоплатної правової допомоги необхідно подати встановленої форми заяву та документи, що підтверджують належність до відповідної категорії субєктів права на БВПД. У разі звернення осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, до заяви додаються:

- рішення територіального підрозділу ДМС про відмову в оформленні та видачі паспорта громадянина України;

- копія ухвали суду про відкриття провадження у цивільній справі про встановлення факту, що має юридичне значення, повязаного з оформленням та видачею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Для отримання додаткової інформація можна звернутися до найближчого центру чи бюро або зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103.

 

Безоплатна правова допомога – Бориславська міська рада

 

 

Головний юрист сектору

“Ярмолинецьке бюро правової допомоги”               Наталія КОСТЮК