Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури упродовж 2023 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих ними збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції на території Ярмолинецької та Солобковецької ОТГ.

Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.

Фото без опису

 

 І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування

 

У 2023 році зареєстровано 422 кримінальних правопорушень, що 40% рази більше, ніж за аналогічний період 2022 року (253).

За вказаний період у 2 рази збільшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (134 проти 282).

Із числа облікованих 7 правопорушень, або 2,4 % є особливо тяжкими. Їх кількість у порівнянні із аналогічним періодом 2022 року залишається стабільною, також 7 правопорушень.

В 3 рази збільшилась кількість облікованих тяжких правопорушень56 до 167), питома вага яких становить 55%.

В Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 32 нетяжких злочинів та 76 проступків, що більше у порівнянні з відповідним періодом 2022 роком на 31,2 % та 35, 6 % відповідно.

Упродовж 2023 року Ярмолинецьким відділом окружної прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у 614 кримінальних провадженнях, що розслідувалися піднаглядними органами поліції. За цей період закінчено розслідування у 214 кримінальних провадженнях (34,8 %) від загальної кількості.

Скеровано до суду з обвинувальними актами 78 кримінальних провадження, у т.ч. 7 кримінальних проваджень з угодами або 9 %.

За результатами досудового розслідування встановлено збитки на загальну суму 1175 тис грн, з яких відшкодовано в ході досудового розслідування 1 055 тис грн, або 91%.

Відносно неповнолітніх кримінальні провадження не розслідувалися та до суду не направлялися.

Профілактика негативним проявам у молодіжному середовищі дала змогу не допустити підліткової злочинності (неповнолітніми особами кримінальні правопорушення не вчинялися).

 

II. Протидія корупції

Прокуратурою, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться робота з протидії корупційним проявам.

Впродовж поточного року до суду спрямовано 2 обвинувальні акти у сфері протидії корупції.

До прикладу, Ярмолинецьким відділом окружної прокуратури до Ярмолинецького районного суду для розгляду по суті скеровано обвинувальний акт із угодою про визнання винуватості по обвинуваченню мешканця м. Хмельницький щодо надання неправомірної вигоди працівнику поліції.

За результатами судового розгляду 06.07.2023 судом затверджено угоду про визнання винуватості та особу визнано винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.369 КК України та призначено узгоджене покарання у виді штрафу в розмірі 1200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 20 400 грн.

Також, Ярмолинецьким відділом окружної прокуратури забезпечено участь у розгляді судом 3 протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, за результатами розгляду якого судом 3 осіб визнано винними та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Крім того, внесено 2 подання органам місцевого самоврядування та влади в порядку частини 3 статті 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» про вирішення питання щодо призначення та проведення службового розслідування з метою виявлення та подальшого усунення причин та умов, що сприяли вчиненню підпорядкованим працівником адміністративних правопорушень, повязаних з корупцією, передбачених ч.ч.1, 2 ст. 172-7 КУпАП, які розглянуто та повністю задоволено.

За результатами досудового розслідування до суду спрямовано по 1 обвинувальному акту в кримінальному провадженні про злочини у бюджетній сфері та земельних правовідносинах.

 

III. Стан законності у сфері кримінального судочинства

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.

Прокурорами прийнято участь у розгляді 188 кримінальних проваджень судами першої інстанції, в яких ухвалено 18 вироків.

До прикладу, за публічного обвинувачення Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури суд визнав винним 54-річного жителя Хмельницького району в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України).

Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Подія сталася у жовтні 2022 року на території непрацюючого підприємства в смт Ярмолинці.

Між двома сусідами виник конфлікт. Під час сварки засуджений, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, завдав удар ножем у шию 63-річному сусіду.

На допомогу потерпілому прибіг охоронець підприємства, який знаходився неподалік.

На місце події викликали правоохоронців, які затримали зловмисника.

Потерпілого у важкому стані госпіталізували до Хмельницької обласної лікарні, де він помер через 4 дні.

Окрім терміну за ґратами, засуджений сплатить майже 2 мільйони гривень моральної шкоди родичам вбитого.

До моменту ухвалення рішення засуджений перебував під вартою.

Вирок суду набрав законної сили.

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 2 апеляційні скарги стосовно 2 осіб, з яких 1 задоволена.

  

IV. Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

За відповідний період Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури під час здійснення повноважень щодо нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 7 вказівок, спрямованих на усунення порушень вимог законодавства. За результатами розгляду вказаних документів порушення закону усунуто.

Окрім того, упродовж 2023 року прокурорами забезпечено участь при розгляді 14 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків,    102 справ щодо зміни, продовження та припинення заходів медичного характеру.

 

V. Представницька діяльність на захист інтересів держави

Так, упродовж 2023 року, Ярмолинецьким відділом окружної прокуратури  заявлено 17 позовів, з них: 2 у сфері земельних відносин на загальну площу 4,4 га вартістю 205,0 тис грн, 11 у бюджетній сфері на суму 432,9 тис. грн, 3 у сфері комунальної власності  на суму 873,0 тис. грн, площею 209,0 кв м, 1 - про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням на суму 24,3 тис. грн.

На даний час зосереджено роботу на виявленні фактів незаконного перебування у власності іноземних громадян земель сільськогосподарського призначення.

Зокрема, до Ярмолинецького районного суду в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій  області скеровано 2 позовні заяви до громадян рф та рб про конфіскацію земельних ділянок  сільськогосподарського призначення загальною площею 4,4 га, вартістю яких становить близько 204,6 тис грн., які судом розглянуто та задоволено в повному обсязі.

Також, в 2023 році  активізовано роботу в сфері захисту інтересів держави щодо державної та комунальної власності. Зокрема, до суду скеровано 3 позовних заяви у вказаній сфері.

До прикладу, до Ярмолинецького районного суду скеровано 2 позовні заяви в інтересах  Ярмолинецької територіальної громади про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність, а саме комплексу гідротехнічних споруд  площею 86,0 кв м та 123 кв м, вартість яких становить 873,0 тис грн,  які розглянуто та задоволено судом.

Також за вжиття заходів представницького характеру щодо захисту інтересів держави в особі  Міністерства культури та інформаційної політики України, Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігії  Хмельницької обласної державної адміністрації в порядку адміністративного судочинства заявлено позов до Ярмолинецької селищної ради про  визнання бездіяльності  протиправною та зобов’язання вчинити певні дії щодо розроблення історико - архітектурного опорного плану історично населеного смт Ярмолинці, на виконання якого органом місцевого самоврядування вжито заходів щодо його розроблення та затвердження.

Упродовж   2023 року задоволено 16 позовів на загальну суму 1,5 млн. грн, загальною площею 4,4  га ( з них: 2 позови у сфері земельних відносин на суму 204,6 тис грн, площею 2 га, 3 у сфері комунальної власності а суму 873,0 тис. грн.  11 у бюджетній сфері на суму 432,9   тис грн).

Забезпечено реальне виконання  13 судових рішень на загальну суму 867,4тис. грн, площею земель 14,1 га, з яких 4 судових рішення про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, в тому числі в бюджетній сфері, на суму 39,4 тис. грн, з яких 3 рішення вказаної категорії, які набрали законної сили в 2023 році на суму 37,4 тис. грн; 1 рішення щодо захисту інтересів держави в бюджетній сфері на суму 12,4 тис. грн. станом на 01.01.2023 та 8  судових рішень  на захист інтересів держави з питань земельних відносин   щодо площі земель 14,1 га, на суму 815,6 тис. грн. 

Факти відмов у задоволені позовів та залишення без розгляду – відсутні.

 

Представницька діяльність на захист інтересів держави (у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству)

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури упродовж    2023 року до суду заявлено позовну заяву про зобов'язання вчинити дії щодо інвентаризації та паспортизації дитячого майданчика по вул. Центральній в смт Ярмолинці.

Також за вказаний період Господарським судом Хмельницької області задоволено позовну заяву Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури в інтересах держави про визнання недійсними додаткових  угод  до договору закупівлі та стягнення надміру сплачених коштів в розмірі 79,5 тис. грн.

Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 70,0 тис. грн,  стягнуто на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Хмельницької  районної державної адміністрації сплаченої тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

 

VI. Розгляд звернень громадян

Упродовж 2023 рік до Ярмолинецького відділу окружної прокуратури надійшло 53 звернень ( з них 8 дублетних), з них вирішено 20 звернення, що становить 37,7 % від загальної кількості звернень, 22 звернення направлено в інші відомства та іншим прокурорам для вирішення, 1 – приєднано до матеріалів кримінального провадження та 3 – залишено без розгляду. 

У якісній характеристиці звернень, які вирішені оперативними працівниками прокуратури у 2023 році значну питому вагу займають звернення з питань досудового розслідування – 12 (або 66% від загальної кількості вирішених), у 2022 році питому вагу займали звернення з інших питань– 7 (або 63 % від загальної кількості вирішених звернень).

За результатами проведеного вивчення стану роботи прокуратури із зверненнями громадян у 2023 році слід відмітити, що передумовами збільшення надходження звернень до прокуратури являється, насамперед, ознайомлення громадян щодо зміни функцій та повноважень органів прокуратури у зв’язку із  чим більше звернень надійшло саме з питань досудового розслідування.

 

VII. Стан інформування суспільства про роботу прокуратури

З метою інформування суспільства про результати діяльності окружної прокуратури працівниками здійснено 36 виступів.

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури.